Skip to content

1948 Postojna – Saluti da Postumia

23. 01. 2016

15011931918. septembra 1938 so po vsej Postojni vihrale zastave, saj je prihajal visok obisk – sam Duce. Bilo je vse črno, pa ne zaradi oblakov, temveč zaradi črnosrajčnikov, ki so bili povsod po nekdanjem Vilharjevem trgu. Fašistična mladina je stala v pozoru. Mussolini se je tega dne napotil v obmejno naselje Kačja vas pri Planini. Spotoma se je ustavil v Postojni s prav posebnim namenom – »blagoslovil« je temeljni kamen za lokalno Casa del Fascio (hišo fašizma). Imela je majhen balkonček. Na njem je imel Mussolini svoje govore. Bil je namreč majhne rasti in je ljudem raje govoril z balkona, da je bil nad njimi – tako ali drugače.

Temeljni kamen z datumom postavitve je še po osvoboditvi stal v kleti stavbe. Želela sem ga fotografirati za prilogo k razglednici. Poklicala sem v knjižnico in prijazen gospod je bil zelo vesel, da mi je lahko razložil usodo tega kamna. Ko so prenavljali knjižnico (prenovljena je bila odprta leta 2009), je gradbincem delal napoto in mirno so ga odpeljali na deponijo. So se pa zelo namučili, ker ni majhen. To je za pokoro, ker nimajo odnosa do slovenske kulturne dediščine, čeprav fašistične. Z deponije so ga žalostne usode rešili predstavniki Notranjskega muzeja Postojna. Da ne bi več doživel podobne usode, so ga spravili v klet pod ključ.

150119319-001V Casa del Fascio je bil Dopolavoro (po delu). To je bil nekakšen fašistični klub, namenjen delavstvu, ki naj bi pod vodstvom fašistične stranke spodbujal kulturno, športno in zabavno delo delavcev po opravljenem vsakdanjem delu. Ob sobotah dopoldne so pred hišo telovadili in paradirali pripadniki fašističnih organizacij (Figli della Lupa, Balilla, Avanguardisti, Giovani Italiane), po kosilu pa so v hiši popivali in še kaj drugega, česar ne smemo napisati.

Po drugi svetovni vojni je bil v isti hiši Dom družbenih dejavnosti, kjer so imele svoje pisarne ZK, SZDL, ZSMS, Zveza sindikatov, etc., etc. Ljudje pa so govorili, da je štala ostala ista, zamenjali so se samo prasci.

Cenzura je prekrila, verjetno, fašistične simbole, napis Casa del Fascio pa je pozabila.

150119319-002 Panorama Postojne na kateri izstopa cerkev sv. Štefana. Slikano je s hriba Sovič.
150119319zRazglednica je bila poslana 3. marca 1948, nastala pa je med italijansko zasedbo Postojne, med leti 1918 in 1943. Nova oblast je bila na začetku varčna in je le pretiskala italijansko ime in natisnila slovensko.

Slovarček:

 • Opera Nazionale Dopolavoro: italijanska fašistična organizacija za prosti čas in rekreacijo za odrasle
 • Balilla: italijanska fašistična mladinska organizacija, ki je delovala med leti 1926 in 1937, ko je prešla pod okrilje Gioventù Italiana del Littorio (GIL), mladinske sekcije narodne fašistične stranke
 • ZK: Zveza komunistov
 • SZDL: Socialistična zveza delovnega ljudstva
 • ZSMS: Zveza socialistične mladine Slovenije

Viri:

Kraj: Postojna
Datum: razglednica je iz časa italijanske zasedbe Postojne, odposlana 1948
Avtor: ne vidim prebrati
Zbirka: Tončka Jernejčič
Skenirano: 19. 1. 2015
Oblika: razglednica

3 komentarji leave one →
 1. Anonimno permalink
  14. 09. 2016 13:40

  “Panorama Postojne na kateri izstopa cerkev sv. Štefana. Slikano je s hriba Sovič”. Nujno je flipovat sliko vodoravno, da bi bilo kot v resničnem življenju !

Trackbacks

 1. 1938 Kačja vas – Mussolini na obisku IV. | Stare slike
 2. 1908 Planina – Malni | Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: