Skip to content

1956 Cerknica – Spomin iz JLA

26. 04. 2016

160317852 Fotografija iz leta 1956 je sestavljena iz portreta vojaka v okvirju z obliko srca, prepletenega z jugoslovanskimi zastavami in simboli rodov Jugoslovanske ljudske armade oziroma JLA. To je slovenski naziv, uradno pa se je imenovala Jugoslovenska narodna armija ali krajše samo JNA. Uradni jezik v Jugoslaviji in njeni armadi je bil srbohrvaški, zato je tudi napis na fotografiji v tem jeziku, čeprav jo je naredil cerkniški fotograf Jože Žnidaršič – Bajček, kar je razvidno iz logotipa na dnu slike.

Vojaške spominske slike so fotografi izdelovali že od nekdaj. Tudi v času obstoja JNA so bile zelo popularne in narejene v ogromno različicah, odvisno v katerem kraju Jugoslavije in v katerem rodu vojske je vojak ali regrut služil svoj dolg domovini. Skupno vsem takim spominskim fotografijam so bili sliki dodani simboli, ki so prikazovali ognjeno moč in veličino armade, pripadnost vojski ter letnica služenja.

Fotografi širom Jugoslavije, predvsem v krajih, kjer so bile vojašnice, so bili za to dobro opremljeni in pripravljeni, saj je šlo za dober vir zaslužka. V svojih fotografskih ateljejih so imeli razne svečane uniforme, vsaj zgornje dele, ter razna pokrivala, v katere so se oblekli vojaki, tako da so bili videti na fotografijah čim bolj svečano. Nekateri so šli celo tako daleč, da so imeli v ta namen pripravljeno uniformo s častniškimi čini in šapko, da so se vojaki lahko slikali v njej, čeprav sploh niso bili častniki. Te slike so služile bolj za zabavo, prave spominske slike pa so bile take, kot jo prestavljamo danes. Te so vojaki v pismih pošiljali domov, domači pa so jih največkrat postavili na vidno mesto v hiši, saj je bila velika čast imeti sina v vojski.

Jože Žnidaršič, cerkniški fotograf, je v tistih časih takih slik naredil veliko in ni skrival zadovoljstva, ko jo je ponovno videl. Za izdelavo le te je moral v temnici uporabiti dvojno osvetljevanje in natančno matrico. Prvič je osvetlil sredino s portretom in zatemnil okolico, kjer so bili simboli JLA in drugič obratno, osvetlil je okolico s simboli in zatemnil sredino s portretom. Tako je po končanem postopku nastala taka fotografija, kot jo vidimo. Kot edini poklicni fotograf na tem območju, naslednji najbližji fotograf je bil šele v Postojni, jih je največ izdelal za vojake iz vojašnice na Blokah. Tja se je vozil z motorjem, iz vojašnice na Rakeku pa so vojaki sami hodili k njemu.

160317852-001 Letalski kadet Viktor Klammer iz Dolenje vasi, takrat je že živel na Reki. Spominska fotografija je iz obdobja, ko je bil na šolanju za vojaškega pilota v Mostarju. Oblečen je v modro letalsko uniformo, ki jo je imel s seboj, saj so smeli vojaki (tudi kadeti vojaških šol) potovati domov samo v vojaški uniformi, civilna obleka je bila prepovedana. Po takratnih vojaških predpisih bi moral biti vojak, med obiskom doma in ko je bil v javnosti, ves čas oblečen v uniformo. Vendar je bilo izvajanje tega predpisa bolj ohlapno in se to ni striktno izvajalo.
Pa še to, ta fotografija je nastala v Cerknici kljub temu, da Viktor ni služil vojske v naših krajih. Nastala je izključno po prijateljski liniji, ker so bili Bajčkovi s Klammerjevimi iz Dolenje vasi zelo povezani. Slednji so namreč Bajčkovim omogočili začasno bivališče, po tem ko je leta 1943, med napadom nemške vojske, pogorela njihova hiša v Cerknici.

Slovarček:

  • Jugoslovenska narodna armija: Jugoslovanska ljudska armada
  • regrut: nabornik, rekrut
  • šapka: vojaška častniška ali svečana kapa; kučma (zlasti v ruskem in srbskem okolju)
  • striktnost: natančnost, doslednost

Viri:

  • Jože Žnidaršič – Bajček

Kraj: Cerknica
Datum: 1956
Avtor: Jože Žnidaršič st.
Zbirka: Ana Klamer
Skenirano: 17. 3. 2016
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: