Skip to content

1962 Markovec – Obnovljena Lohnetova hiša

19. 07. 2016

19_017

Obnovljena kmečka hiša (spodaj štala), Mlakar Matevž, Markovec št. 26, piše ob posnetku Lohnetove hiše, ene najstarejših v Markovcu. Posnetek je Fanči Šarf poleti 1962 naredila s ceste od Skadulce čez Trzne proti Belemu malnu in Viševku, hrani pa ga Slovenski etnografski muzej v Ljubljani.

Na levi strani slike se za hišo vidi vzhodno pobočje Markovega hriba in del Lohnetovega vrta, na desni pa del Martinove jablane.

V sprednjem, nižjem delu zemljišča je videti dvoje njiv: Lohnetova tik ob hiši, kjer rasteta krompir in natiški fižol in čisto spredaj Martinova njiva s peso. Vmes je travnat pas, ki ni bil nikoli posajen, saj po njem ob deževju vsaj enkrat na leto, raje pa še večkrat priteče hudournik Zadnja ura. Počez čez njivi in mimo hiše je videti stezo, po kateri je bilo vedno veliko prometa: zjutraj so po njej hiteli delavci s Trzen, starega Markovca in Vrhnike na Marof, za njimi šolarji v šolo, potem gospodinje s škafi in vedri k studencu izpirat perilo, prat solato ali po novo zalogo vode za gospodinjstvo. V drugem delu dneva se je slika ponovila, le v obratno smer. Steza je bila gladka in utrjena, le na klančkih kamnita, zato je bilo na njej nadvse prijetno tacati z bosimi nogami.

Lohnetov oče so hišo kupili po vojni od nekega samskega strica. Prej so Lohnetovi bivali na Knežji Njivi, o kateri so oče še pozno v starost radi pripovedovali. Kmečka vrhhlevna hiša je bila ob nakupu pokrita še s slamo, enako kot skedenj s kolnico ob njej. Ko so moji starši leta 1954 začeli graditi našo hišo tam blizu, sem lahko opazovala, kako tudi Lohnetovi obnavljajo svojo: zamenjali so kritino na strehi, mogoče tudi ostrešje in še prej podzidali – uzdigelne – hišo za nekaj vrst zidakov, kar se vidi tudi na sliki, napravili frčado in v kuhinji vzidali tridelno okno. Na južnem delu fasade se še dobro vidi rombast vzorec, ki je bil modre barve. Takega okrasja se spominjam tudi z nekaterih drugih starejših hiš v Loški dolini. Najstarejši del hiše je bil tisti na severu, kjer je bila najbrž prvotno stanovanjska hiša s črno kuhinjo oziroma pozneje svinjska kuhinja s svinjaki. Tega dela na sliki ni videti, vendar še stoji, skrit je za bezgovim grmovjem na levi strani slike.

Pred hišo je videti plot grede za zelenjavo, poleg hlevskih vrat pa gnojišče z ograjo iz mužlarjev. Del dvorišča je ograjen z rantami, ki so preprečevale živini, da bi med potjo k potoku zašla v škodo na sadni vrt.

V spodnjem delu ima Lohnetova hiša troje majcenih okenc – dve v hlevu in enega v kleti. V stanovanjski del hiše se je od tukaj prišlo po kamnitem belem klančku onstran hlevskih vrat in nekaj kamnitih stopnicah za vogalom, ki so se nadaljevale v kamnit ješterlah, pravzaprav po grobo obdelanih, stikoma položenih in od rabe zglajenih velikih škrlah, do vhodnih vrat na vzhodnih strani. Ješterlah je onstran vhoda vodil še do stopnic na leseni gank, po katerem se je prišlo do vhoda v kaščo ali shrambo.

Pred vhodom v hišo je rasla zgodnja hruška sutka ali kočevarca, ki je rodila svetlozelene slastne plodove, onkraj poti pa je imela domačija sadovnjak z nekaj drevesi. Na tej strani steze je ob plotu raslo tudi drevo zgodnje drobne slive, kakršnim smo rekli grehki ali točneje grajhke, nekateri tudi cibore ali štrbuoncle … ja, Lohnetovi so imeli pravzaprav res štrbuonclne.

Z vodo se je hiša kot večina v vasi oskrbovala v enem od bližnjih studencev ob strugi Obrha, kjer se je tudi pralo in napajalo živino. Poleti so Lohnetovi kmetovali, pozimi pa delali grablje, po katerih so bili znani daleč naokoli. Lohnetov oče so bili neusahljiv vir zgodb in spominov, zlasti na prvo svetovno vojno, zato jim nikoli ni manjkalo poslušalcev.

19_017-001

Ob zidu stoji lesena samokolnica, karjuola, s katero je stric Matevž odvažal na kup gnoj od krave in telice. Tista krava je imela neverjetno dobro mleko in smetano na njem debelo ko kouter. Smetana pobrana s kuhanega mleka na kosu kruha, posuta s ščepcem sladkorne sipe je bila tiste čase vrhunec slasti in ko se je na vasi pojavil en otrok s takšno malico so vsi drugi leteli domov gledat, če lahko dobijo tudi oni podobno. Ker je ni bilo vedno na voljo, so skušali izprositi vsaj tolažilni grižljaj od srečnika s smetanovo poslastico …
Ob plotu je na sliki videti tudi petelina, namenjenega na kup gnoja, kot se spodobi njegovemu stanu, na oknu pa cvete roža, s katerimi so Lohnetova mama imeli veliko veselja. Tudi podporni zid ob stopnicah k hiši je prerasel z rožami. Tam so mama imeli vsajeno tudi opojno dišeče rumeno cvetoče mačje zielce, neko vrsto vratiča ali morda rmana. Nekaj časa so na oknih gojili tudi cinerarije, lončnice, ki jih nihče drug ni imel. Prinesla jim jih je najbrž katera od hčera, ki so živele v mestu…pa ciklam in primul tudi ni nihče ni imel takih…

Slovarček:

 • ješterlah: tlak
 • karjuola: samokolnica
 • kouter: prešita odeja
 • gank: balkon
 • škrle: skrili
 • natiške fežu: visiki fižol
 • štrbuoncle: vrsta slive, štrbonclji

Kraj: Markovec,
Datum: 1. 8. 1962
Avtor: Fanči Šarf
Zbirka: Slovenski etnografski muzej, Teren 19, F0000019/017
Skenirano: neznano (Slovenski etnografski muzej)
Oblika: skenirana datoteka

4 komentarji leave one →
 1. Neva Ule permalink
  19. 07. 2016 20:31

  Mislim, da je to hiša, kateri so ravno v teh dneh dali novo fasado. Prav lepo pristoji hiši, ki pravite, da je najstarejša v vasi. Če domači dovolijo, pokažite tudi to sliko.

 2. 21. 07. 2016 22:44

  Grablje Lohnetovega ata so še pri nas v Iv. selu,pa tudi grablje,ki jih je naredil njegov sin Matevž.Čislane,cenjene,spoštovane pa tudi “znucane”.Še vedno pa jih krasi za Lohnetove značilen ornament.Mislim,da se ga še kdo spominja,razen mene.

 3. 29. 07. 2016 08:15

  Res, Lohnetova hiša je nedavno popolnoma obnovljena, kako bi bilo z objavo slike pa res ne vem.

Trackbacks

 1. 1933 Markovec – Pri Špetnaku | Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: