Skip to content

1942 Cerknica – Italijanski bunkerji

15. 02. 2015

141218957Na tej sliki iz leta 1942 sta dva italijanska bunkerja s stražnico, zapornico ali rampo.   Avtor te fotografije, najverjetneje jo je naredil Josip Mele, se je postavil ob Meletovo hišo, na cesto proti Dolenji vasi in slikal objekt, ki ga domačini zagotovo niso bili veseli. Glede na postavitev fotografa in videz fotografije bi si upal trditi, da je slikal naskrivaj in hitro. Na koncu koncev gre za vojaški objekt, ki se zagotovo ni smel fotografirati. V primeru odkritja bi bil fotograf najmanj ob fotoaparat, če ne bi pristal celo v zaporu.

O tej stražnici, ki so jo italijanski vojaki postavili sredi Cerknice, smo v Starih slikah že pisali. Med pripravo tega prispevka pa sem o bunkerjih in zapornicah v Cerknici zvedel še več. 

Na tej sliki se lepo vidi celotna postavitev italijanske stražnice, ki je bila postavljena nasproti Sokolskega doma, na cesti proti Taboru in Vidmu. Pred zaprto leseno rampo na levi strani stoji betonski bunker. Naprej po cesti, v smeri proti Taboru, pa je postavljen še eden, ki ščiti stražarje s strani Svinskega rigla in Podkaplanije. Dva taka bunkerja sta bila postavljena tudi ob glavni cesti, današnja Cesta 4. maja, v smeri proti šoli. Eden je stal na vrtu pred Mekindovo hišo, ki danes stoji točno nasproti stanovanjskega bloka pri Debelem baru, drugi pa na vrtu Petričeve hiše, ki danes stoji nasproti vhoda propadlega gradbenega podjetja Gradišče. Pa še to, bunker pred Mekindovo hišo je stal točno pod veliko jablano, tako da je vrh segal do krošnje in so se jabolka lahko obirala kar iz bunkerja. Vzdolž desne strani glavne ceste, v smeri proti šoli, nasproti prej omenjenih bunkerjev, se je med današnjo Mercatorjevo blagovnico in nekdanjim Gradiščem razprostiral visok nasip, narejen iz kamenja in zemlje. Za izgradnjo nasipa so italijani uporabili kar kamenje iz ostankov gradu na Loškem, ki so ga s tovornjaki navozili v center Cerknice.

Vsi objekti so bili zgrajeni za potrebe zaščite in obrambe lesenih barak, ki so jih izdelali Italijanski vojaki in so jih uporabljali kot kasarno. Ta vojašnica se je nahajala na zemljišču nekdanjega Gradišča in je segala vse do današnjih stanovanjskih blokov, nasproti doma upokojencev v Vidmu. Ravno zaradi lesenih barak se je ta kraj imenoval barake oziroma pri barakah. Glavi vhod v kasarno, opremljen z leseno zapornico, je bil na mestu, kjer je bil kasneje vhod v podjetje Gradišče. Drugi vhod pa se je nahajal na nasprotni strani, pri prej omenjenih stanovanjskih blokih. Bunkerji in zapornica, ki so prikazani na naši sliki, pokrivajo prav ta vhod.

Ko sem to sliko prvič videl in ko sem o teh objektih govoril s sogovorniki, sem bil kar malo presenečen nad verigo bunkerjev, ki so stali v samem centru, na mestu, kjer Cerkničani še danes množično hodijo. Mlajše generacije domačinov najbrž sploh ne vedo, da smo imeli v tem delu Cerknice pravo utrdbo.

141218957-001Zadaj vidimo cerkniško župnijsko cerkev, del Tabora in streho takratne Kaplanije. Malo naprej od zgornjega bunkerja, na levi strani stoji Sežonova hiša, ki je danes ni več. Na desni pa je Tomažova hiša, ki še stoji in je danes bolj znana pod imenom pustek. Na levi strani, za prednjim bunkerjem stoji Medenova hiša, ki je prav tako ni več, saj so jo v sedemdesetih letih podrli in na njenem mestu zgradili novo Merkatorjevo blagovnico z restavracijo. Zanimivo je tudi to, da so na sliki videti vsaj tri kolesa, dve sta naslonjeni na plot Tomaževega vrta, eno pa je pred bunkerjem. Zakaj so kolesa tam, mi ni uspelo ugotoviti, ugibam pa, da je to povezano z vhodom v kasarno. Kljub temu, da je zapornica zaprta, pogrešam Italijanske vojake. Pred drugim bunkerjem je sicer videti dve osebi, ki bi lahko bila vojaka, česar pa zaradi nerazločnosti fotografije ne morem potrditi. Če sem v prejšnjem prispevku na to temo pisal, da so jih na straži zmotila lepa dekleta, jih je tu najverjetneje zmotilo sonce, pa so se poskrili v senco.

Kot zanimivost v zvezi s pridobivanjem podatkov za prispevek moram omeniti tudi naslednje. Sliko in prve informacije sem dobil pri Meletovih iz Cerknice. Nadalje sem si pomagal s sodelavci Starih slik, ki so prispevke na podobne teme že pisali. Potem pa sem se nekega dne odločil in odšel k Vladimirju Urbancu, v njegovo urarsko delavnico na Taboru, da povprašam še njega, če kaj ve o bunkerjih v Cerknici. Tam je bil takrat tudi Jože Petrič in mi je na moje vprašanje o bunkerjih takoj odgovoril: “O teh bunkerjih ti lahko pa kar jaz kaj povem, saj smo ga imeli na vrtu.” S tem hočem pokazati eno izmed poti, kako pri Starih slikah prihajamo do informacij iz prve roke.

Slovarček:

 • rampa: zapornica
 • pustek: nekdanji sedež pustnega društva
 • baraka: zasilna, navadno lesena stavba
 • kasarna: vojašnica

Viri:

 • Joži in Zvone Mele
 • Dušan Gogala
 • Vladimir Urbanc
 • Jože Petrič

Kraj: Cerknica
Datum: 1942
Avtor: Josip Mele
Zbirka: Joži Mele
Skenirano: 18. 12. 2014
Oblika: fotografija

4 komentarji leave one →
 1. ozzi Alojz-Slavko permalink
  21. 02. 2015 13:01

  Da bo prispevek “Italijanski bunkerji”se bogatejsi bi tudi jaz rad dodal par vrstic.Ce gledamo od Hrenove hise proti”Brestu’na desni strain cisto ob void je bila Kunceva hisa to se pravi Hrenova,Bokalova,in Kunceva.(Kunceva hisa ni bila nikoli obnovljena)Kuncevo druzino so Italijani izselili in iz hise napravili pravi bunker oziroma postojanko.Okna so do polovice zazidali da so bile prave strelne line.To je bil verjetno tudi povod,da so jo Nemci ob napadu septembra 1943 zazgali.Na mostu je bila strazarnica in stalno je bil strazar ali pa cello vec vojakov.Natancno so preiskovali ljudi ob vstopu ali izhodu iz Cerknice.Ko so kmetje vozili seno iz travnikov so vsaki voz dobro prebodli z zeleznimi bodali.Ko so kmetje vozili gnojnico na njive tudi tem niso prizanesli.Imeli so tudi velike pse volcjake bili so pravi strah in trepet za nas mulce.
  Pri Zumru je bil za hlapca po rodu Rus ( VRANGLOVEC ) klicali so ga Lojze,rad je v kocijo zapregel konja Liskota in se izkazal kod dober kocjas.Nekega dne ko je kocjazil je z kocijo zadel v strazarnico in jo je kar dobro prestavil strazar je resno naperil pusko v njega Lojze mu pa cisto hladnokrvno rece:Prokleta taka drzava se cveka nima da bi strazarnico pribila.

 2. 23. 02. 2015 10:47

  Slavko, hvala. Ej, ti si poln zgodb. Lepo si dopolnil Denisov prispevek.

Trackbacks

 1. 1945 Cerknica – Rušenje bunkerjev | Stare slike
 2. 1945 Cerknica – Brigada prostovoljcev | Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: