Skip to content

1916 Tirolska – Tirolka mu je pušeljc dala …

18. 09. 2016

160726476Med vojno so bila pisma in razglednice oziroma dopisnice edina povezava med vojaki in njihovimi družinami. Bila so znak življenja.

Tirolska fronta je bila ena izmed dveh italijanskih bojišč. Druga je bila Soška fronta. Bila je dolga več kot 450 kilometrov in večinoma na 3000 metrih nadmorske višine. Odprta je bila 23. maja 1915, ko je Italija iznenada napovedala Avstro-Ogrski vojno. To je bilo najzahtevnejše bojišče prve svetovne vojne. Še dandanes je na težje dostopnih vrhovih in pobočjih mogoče najti človeške ostanke in ostale ostaline velike, nesmiselne vojne.

In tu se je boril tudi moj rojak, Rakovčan, Franc Matičič – Oštirjev. Ko je v domačem kraju še svobodno lahko delal na polju, kar je rad počel, če sklepam po njegovih sorodnikih, si je rad tudi prepeval. Njegova najljubša pesem je bila »Tirolka mu je pušeljc dala«. Čudna so pota usode. Ko ga je cesar poklical, je moral pustiti mater, očeta, brate in sestre. Ni vedel, kam ga bo pot peljala. In vodila ga je tja, v tiste kraje, ki jih je pesmi tolikokrat omenjal. Pa ni bilo ne pušeljca, še manj zdravila. Zmrznil je na poljanah Tirolske fronte. Naj mu bo lahka tuja zemlja.

Na, pa so se mi spet oči spotile.

160726476zZadnje božično-novoletno voščilo – vse kar je ostalo za ljubljenim sinom in bratom.

Viri:

Kraj: Tirolska
Datum: 9. december 1916
Avtor: neznan
Zbirka: Lenka Gabrenja
Skenirano: 25. 7. 2016
Oblika: fotografija

One Comment leave one →
  1. milantrobic permalink
    18. 09. 2016 08:55

    Ja pretresljiva zgodba. V izročilu o “tirolski fronti” je kar nekaj omemb težkih razmer, v katerih so se borili vojaki, najhujše so bile hude zime, zameti, sneženje in mraz. Podobno je bilo tudi v Galiciji, na “ruski fronti”, kjer jih je pestila še huda lakota…

Dodajte komentar

%d bloggers like this: