Skip to content

1958 Begunje – Športni dan, pogozdovanje

1. 10. 2016

151024159Učenci Osnovne šole Begunje so fotografirani na enem od športnih dni, ko na pobočju Cemarovnika, hriba nad Begunjami, sadijo smrekice. V petdesetih in šestdesetih letih prejšnjega stoletja so bili v program športnih dni, poleg krajših pohodov, tekmovanj z žogo, v atletiki ali kolesi, pogosto vključeni tudi pogozdovanje ali čiščenje grmovja na trasi za elektriko. Moj šesti razred v Cerknici (1960/61) je šel čistit traso za električno napeljavo od Marofa na Slivnico.

Kje so učenci dobili orodje, ne vemo. Verjetno, da so ga vsaj nekateri prinesli od doma. Za pridne delavce se spodobi tudi dobra malica. O tem, če je bila dobra, bi se pa dalo pregovarjati . Starejša dekleta so sredi dopoldneva poslali s košarami v šolo, da so prinesla malico. In jedilnik: košček oranžnega sira iz UNRA paketov, rezina kruha od štuce in šalica malinovca.

151024159-001Fanta na fotografiji spredaj ne poznam, zadaj z leve pa so dekleta: v ruti neznana, s košem v rokah Milka Cimermančič – Potočenava iz Doline, s svetlimi lasmi Marta Švigelj – Mivča iz Selščka, za njo nepoznana, katero dekle čepi zadaj, ne vem, lahko bi bila katera od Grmkovih deklet iz Nov’ga Jorka, pred njo Majda Debevec – Gornja Kotava iz Bezuljaka.
151024159-002Spredaj visoko drži kramp Jože Turšič – Tomažičov iz Begunj, ki je oblečen v že malo kratke hlače iz rebrastega žameta in obut v volnene štrikane nogavice in čižme. Desno od njega je verjetno Anica Zalar – Gornja Popkava iz Bezuljaka, ki ima v roki sadiko smrekice. Za njima je pogledal fotografa Jože Turk – Turkov iz Bezuljaka, kdo je skrajno desni pa ne vem.
151024159-003Francka Debevec – Žogarjeva iz Bezuljaka ima v rokah motiko. Najbrž je bilo to jeseni, ker so večinoma že oblečeni v jopicah, Francka ima celo ruto okrog vratu. Večina deklet je nosila tudi v šolo predpasnike. Za njo stoji Iva Turšič – Turščeva s Kožljeka, ki že ima v rokah smrekico, da jo bo posadila v svežo jamico.

Slovarček:

 • štrikan: pleten
 • čižmi: visoki čevlji, nosili smo jih jeseni in pozimi
 • štuca: štruca kruha
 • šalica: skodelica, takrat smo v šoli uporabljali emajlirane skodelice za čaj, belo kavo ali kakav
 • UNRA paketi: paketi s konzervami sira, mleka v prahu, jajc v prahu itd., ki so jih dobivale tudi šole
 • UNRRA – The United Nations Relief and Rehabilitation Administration: Uprava Združenih narodov za pomoč in razvoj, ki je po II. svetovni vojni pomagala prizadetim zavezniškim državam s hrano, obleko, stroji

Viri:

 • Francka Debevec, Ljubljana

Kraj: Begunje
Datum: 1958
Avtor: Vinko Toni
Zbirka: Francka Debevec
Skenirano: 24. 10. 2015
Oblika: fotografija

3 komentarji leave one →
 1. 1. 10. 2016 07:43

  Prav tako je bilo tudi v Starem trgu, mogoče leto pozneje, sadili pa smo na Ulaki. Z nami je bil poleg učiteljice še gozdar Baraga, da nas je nadzoroval, orodje smo prinesli od doma in tudi malica je bila prav takšna… koliko od tistih smrečic se je prijelo pa res ne vem…

 2. Anonimno permalink
  1. 10. 2016 11:11

  Tudi v sedemdesetih se je še tako pogozdovalo . Spomnim se , da smo v gimnaziji imeli “samoiniciativno ” akcijo prav nekje okoli Rakeka . Kdo ve , kaj je s tistim gozdom .

 3. Anonimno permalink
  1. 10. 2016 20:41

  Tudi na Blokah smo sadili smrečice na Pečniku,z mami paje bil logar Križ in ravnatelj Čebohin.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: