Skip to content

1963 Nova vas – 7. razred – učenci na snegu

10. 11. 2016

160109405 Fotografiranje razredov je navadno potekalo konec junija, ob koncu šolskega leta. Redko je bila prilika za kakšno dodatno sliko, morda na šolski proslavi ali telovadnem nastopu. Zato me je presenetila slika 7. razreda OŠ Nova vas iz leta 1963. Slikali so se pod Piškovcem, ko se je dolga zima že počasi poslavljala.

S temi učenci smo se na Starih slikah že srečali, ko so končali 3. razred OŠ in na njihovi valeti leta 1964 s skupno sliko in posebno sliko deklet. V 7. razredu je bila njihova razredničarka Milka Stamatović – Ognjanović. Imela je fotoaparat in je sama slikala svoje učence, ko so se v pustem in meglenem dnevu od stare šole peš napotili po snegu na Piškovec. Postavila jih je na polje, v ozadju se v megli vidi staro šolsko poslopje v Novi vasi, sosednje hiše ter Veliki vrh. Novski hrib na prisojni strani že kaže gola rebra. Športni dan so torej opravili kar peš.Smuči ali sani takrat tudi na Blokah niso imeli pri vsaki hiši. Če so smuči že bile pa so bili velikokrat problem gojzarji. Otroci smo pozimi največ hodili v črnih gumijastih škornjih Borovo, podpisanih na notranji strani, da se v šoli niso prepogosto zamenjali, saj smo imeli vsi enake. Za učiteljico Milko pa so bile smuči tako ali tako španska vas.

Učiteljica Milka je na Bloke prišla z možem, oficirjem JLA in družino s Kosova in Metohije. Stanovanj je primanjkovalo in družina se je nastanila pri Štruklovcovih v Velikih Blokah, kjer je bil gospodar Rafael Dolšak. Slovensko ni znala, a je kljub temu takoj poučevala srbohrvaščino, gospodinjstvo, telovadbo in najbrž še kaj, o čemer je odločal ravnatelj Čebohin. Otroci smo se čudili, ker je imela dva priimka, pa še svojega naslova ni znala dobro povedati in je navadno le na kratko obrazložila: Milka Stamatović-Ognjanović, kod Rafála, Bloke. Naš otroški smeh je bil ob tem neustavljiv.

Pa še nekaj o mojih smučeh. Moji sestri Olgi in meni jih je leta 1958 izdelal Miro Peček iz Betonovega na Gori. Njegova sestra Fani se je pri našem očetu učila krojaške obrti in pri nas tudi stanovala. Smuči so bile bukove in zato težke, a lepo pobarvane, moje rdeče, sestrine zeleno. Oče je nekje v Ljubljani staknil okovje, vem, da je bilo znamke LATO. Spredaj je šel gojzar v okovje, zadaj pa ni bilo šponarja ampak le dva jermena s šnodelnom. Na teh smučkah sva se oba naučila smučati in šele v 8. razredu sem si v šoli lahko izposodil Elanove smuči znamke “Bloke” z robniki in okovjem, ki je čevelj čvrsto povezalo s smučko in naučil sem se prvih slalomskih zavojev.

160109405-001 Dekleta so imela za športni dan na glavi pokrite rute, oblečene so bile v doma pletene debele jope  ali plašče.
160109405-002 Fantje so imeli na glavah pletene kape, skoraj vsi so v gumijastih škornjih, oblečeni so bili v glavnem v površnike.
160109405-003  Dekle v modernem plašču, ki smo mu rekli tudi “Montgomery” in brez pokrivala, je bila oficirska hči Slavica Mitić, ki je tisto leto tudi odšla iz Blok.
160109405-004 Kar nekaj fantov je končalo šolanje v sedmem razredu in taki so lahko hodili že razoglavi, saj so se že česali nazaj.
161026763zSkupaj z Marinko Mulec se je podpisalo 32 učencev. Na sliki jih je 33. Razredničarke ni na sliki, ker je fotografirala. Naslednje leto jih je bilo na valeti 28.

 

Slovarček:

  • šponar: smučarska vez z vzmetjo
  • šnodeln: zaponka

Viri:

  • Marinka Lazić r. Mulec, Velike Bloke
  • Jože Mazij ml., Velike Bloke

Kraj: Nova vas
Datum: 1963
Avtor: Milka Stamatović-Ognjanović
Zbirka: Marinka Lazić
Skenirano: 9. 1. 2016
Oblika: fotografija

One Comment leave one →
  1. Anonimno permalink
    11. 11. 2016 09:46

    Naša razredničarka ni bila Milka ampak Ivica Škrabec.Na tej sliki se vidi vsa lepota in beda naše mladosti, klub temu, pa smo zrastli v pokončne in klene ljudi. Žal, pa je , da je naših sošolcev že nekaj pokojnih.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: