Skip to content

1916 Maribor ob Dravi – Poroka sestrične Ide

10. 05. 2017
tags:

24. julija 1916 je fotograf Makart v Mariboru, ki je imel atelje nasproti hotela Mohr na Gosposki ulici v centru, napravil ta poročni posnetek. K Renkočim oziroma Ponudovim ga je poslal najbrž nekdo od sorodnikov v spomin na poroko sestrične Ide, ki je po poroki nosila priimek Kurinčič, njen ženin pa je bil po vsej verjetnosti vojaška oseba, oficir, tisti prikupni gospod, ki na fotografiji stoji za njo.

V kakšni vlogi so ostale osebe na sliki ne vemo zagotovo, a po logiki bi bili vsaj dve od njih poročni priči.

Presneto čedni so, mladi in zdravi, pa seveda dobre volje, kot se za slavnostni dogodek spodobi. Obe dami sta v klobukih, nevesta v frfotavem belem iz dveh slojev, druga mladenka pa v za tisti čas moderno okrašenem, ki spominja na kak star ameriški film. Nevestine obleke ni mogoče dobro videti, zato pa se jasno vidi temnejše dvodelno svileno oblačilo drugega dekleta s svetlo bluzo pod brezrokavnikom. Vsi imajo na prsih šopke, nevesta pa v rokah seveda velikega z belimi vrtnicami in zelenjem. Moška na tem izseku imata prečko po sredini glave, vsi štirje pa so bolj ali manj brkati.
Eden od moških, najverjetneje prvi z desne, je Matičič z Unca, uslužbenec na sodišču. Je to tisti, s katerim je bila poročena Angela Janežič, Renkoča iz Markovca, rojena leta 1902? Kako je zašel v Maribor? Je bil priča ali le povabljen v svate? Je bila nevesta sestrična deklet na sliki v prispevku 1914 Markovec – Renkoč Janez in sestre in torej hči njihovega strica ali tete ali so bili v sorodu kako drugače? Je bil njen mož iz Maribora ali okolice, ona pa od nekje drugje? Je bil tudi mož domačin iz naših krajev, a sta se oba znašla v Mariboru zaradi njegove službe? Vse je utonilo v pozabo, fotografija pa je čudežno ohranila slavnostni in za mladoporočenca odločilni trenutek vse v današnji čas. Kako so ljudje s slike preživeli vojno, kako so živeli po njej, tudi lahko le ugibamo, gotovo pa se je dotaknila tudi njihovih življenj.
Poroka sestrične Ide s Kurinčičem v Mariboru ob Dravi, 24. julija 1916“, piše z lepo ležečo pisavo na hrbtni strani slike. Zapisovalec se je tudi podpisal, žal ne čitljivo. Datum dogodka bi lahko namignil, zakaj sta kar dva moška v vojaških uniformah, a neukemu bralcu ostaja skrivnost kakšen je bil njun vojaški čin in rod vojske oziroma služba, ki je zahtevala uniformo. Morda sploh nista bila oba vojaka, ampak kaj drugega. No, tisti s sabljo bi težko bil kaj drugega … Poroka pa se je vsekakor zgodila med prvo svetovno vojno.

Zadnja stran fotografije je zelo zgovorna. Poleg napisa, ki sporoča datum in vrsto dogodka, sta na robu natisnjena tudi ime in naslov fotografa: Atelier Makart, Marburg a. D., Herrengasse 27, vis-a- vis Hotel Mohr. Hotel Mohr je nekaj časa deloval še po drugi svetovni vojni, kot pravi tast moje mariborske znanke, ki je po vojni tja s sošolci še hodil na pijačo. Na mestu tedanjega fotografskega ateljeja zdaj stoji hotel Zamorc oziroma kar ga je pač nasledilo … Enega od fotografov so pa Mariborčani po drugi vojni imeli Vetrinjski ulici nasproti Kina Udarnik, le lučaj stran od Gosposke in nekdanjega ateljeja Makart … Štirje modri madeži v vogalih slike so ostali od papirja, na katerega je bila slika nalepljena – ne vemo ali v albumu ali na samostojen karton.

Viri:

  • Ludvik Ponuda, Pudob, februar 2017, ustno

Kraj: Maribor ob Dravi
Datum: 24. julij 1916
Avtor: atelje Makart, Gosposka ulica, Maribor
Zbirka: Ludvik Ponuda
Skenirano: 12. 1. 2017
Oblika: fotografija

No comments yet

Leave a Reply

%d bloggers like this: