Skip to content

1930 Planina – Velika noč

1. 04. 2018

Letos je velika noč padla na dokaj nenavaden dan – prvi april. Enkrat je bila celo na moj rojstni dan in mama je rekla, da se mi nikoli več ne bo tako ujelo. Pravzaprav je rekla urajmalo. In imela je prav, tako kot vedno.

Na voščilnici ni nič kaj velikonočen prizor. Z njo je povezan le toliko, ker kokoš znese jajce, ki ga pobarvamo in pojemo. Če ga uspe skriti pred nami in kločiti, pa se iz njega izvalijo piščančki.

Velikonočne navade na slovenskem več ali manj vsi poznamo. Kako pa je drugje po Evropi?

Na Češkem fantje ob veliki noči punco, ki jim je všeč, petkrat udarijo z bičem in ji na ta način pokažejo, da jim je všeč. Dekle jim nato podari pirh ali denar, če pa so dovolj stari, lahko tudi žganje. Naslednji dan pa dekleta fantom, ki so jim všeč, na glavo zlijejo mrzlo vodo. Hvala za tako občudovanje.

Norvežani se ob veliki noči zberejo v krogu družine in skupaj rešujejo umore, prikazane na televiziji.

Na Madžarskem se dan po veliki noči imenuje »dan za zalivanje«, ker moški obiščejo hiše, kjer živijo dekleta ali/in žene in recitirajo pesem: »Bil sem v zelenem gozdu, zagledal sem modro vijolico, skoraj je že ovenela. Jo smem zaliti?« Odgovora ne čakajo, ampak dekle takoj poškropijo s parfumom.

Na Finskem se otroci oblečejo v čarovnice, hodijo od vrat do vrat in nabirajo sladkarije. Tistemu, ki jih obdari, poklonijo vrbovo vejico, ki velja kot blagoslov za hišo.

Na veliki petek zvonovi utihnejo. V Franciji to razložijo otrokom tako, da so zvonovi ušli iz zvonikov in odšli v Rim k papežu na obisk. Tudi pri nas rečemo, da so šli zvonovi v Rim. Ko pa na veliko noč zvonovi ponovno zadonijo, se okrog hiše pojavijo čokoladna jajčka in pirhi, starši pa otrokom povedo, da so to vrgli zvonovi iz zraka, ko so se vračali iz Rima.

Ivanki je pisal oboževalec in ji voščil vesele praznike. Poleg tega pa smo izvedeli tudi, da se je hiši po domače reklo “pri Grehcovih”.

Slovarček:

  • kločiti: kazati nagnjenje za valjenje piščancev: kokoši so skoraj vse leto kločile

Viri:

Kraj: Planina
Datum: 18. april 1930
Avtor: neznan
Zbirka: Tončka Jernejčič
Skenirano: 19. 1. 2015
Oblika: voščilnica

No comments yet

Napiši komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: