Skip to content

1953 Cerknica – Selim

15. 04. 2018

Fotografija iz leta 1953, morda še kakšnega leta prej, prikazuje selima pred župniščem v Cerknici. Bila je nedelja, saj so vojaki dobili dovoljenje za izhod iz vojašnice. Predvidevam, da je fotografijo posnel Jože Žnidaršič st., ker je takrat stanoval blizu župnišča, vojaki pa so se prišli slikat, da so imeli fotografije za spomin.

Letnico sem določil glede na izgled fantička, ki stoji spredaj levo od dvokolnice in liže sladoled. Ta fantiček je Slavko Drobnič, moj sošolec, rojen leta 1947. Drobničevi so takrat stanovali v župnišču.

O selimu sta pisala že Ivanka Gantar in Bojan Štefančič, zato tu ne pojasnjujem, zakaj Cerkničani besedo selim razumemo kot poklic in povsod vsakega prodajalca sladoleda imenujemo selim.

Morda mi bo Harum Mehmedi, lastnik te fotografije, če bo bral ta prispevek potrdil, da je selimu na fotografiji ime Ruždi. Tako smo tega selima tudi klicali.

Spominjam se Ruždija, ki je prodajal sladoled pred Žumrovo hišo pred vhodom v prodajalno čevljev Peko, kjer je prodajal čevlje moj oče. Ruždi in oče sta se rada pogovarjala. Kadar oče ni imel vajenca ali pomočnika, pa je imel kak opravek v Cerknici, je prosil Ruždija, da popazi na trgovino. Oče mu je zaupal blagajno. Ruždi je strankam razkazal čevlje, nekajkrat jih je tudi prodal.
Poleg sladoleda je Ruždi prodajal tudi cigare, turški med, bombone in cikorijo. Drugih sladkarij se ne spomnim.

Kasneje je šel Ruždi za selima na Ptuj. In ko je nekoč prišel na obisk v Cerknico, nas je prišel obiskat.

Kraj: Cerknica
Datum: 1953
Avtor: najbrž Jože Žnidaršič st.
Zbirka: Harun Mehmedi
Skenirano: 15. 12. 2014
Oblika: fotografija

Dodajte komentar

%d bloggers like this: