Skip to content

1933 Cerknica – Sprejem bana Marušiča

1. 06. 2018

Ban Marušič je leta 1933 Cerknico obiskal večkrat. Na sliki pa je sprejem 17. septembra istega leta, ko je potekalo tudi tekmovanje notranjskih koscev na Cerkniškem jezeru, kar je dobra ideja, kako pokositi travnike, ki jih sicer zastonj nihče ne bi hotel.

Združena Društva kmetskih fantov in deklet iz Nove vasi, Grahovega, Sv. Vida, Begunj, Cerknice, Rakeka, kjer je bilo društvo ustanovljeno šele v začetku leta 1933, in Planine so v septembru priredili tekmovanje koscev. Prireditve so se poleg mnogih obiskovalcev kmečkega stanu udeležili tudi ban dr. Drago Marušič in nekateri drugi banovinski politični predstavniki, župani in odborniki vseh občin logaškega okraja, gasilska in sokolska društva v uniformah ter še mnogi drugi. Po oceni novinarja Grude naj bi bilo približno 4000 obiskovalcev, novinar Kmetskega lista pa jih je ocenil na 6000.

V z zastavami okrašeni Cerknici so bana sprejeli ob treh popoldan. S pesmico in šopkom ga je pozdravila Dragica Braniselj. Sledili so ji še cerkniški župan in predstavniki oblasti in podjetij. Po sprejemu so se v povorki skozi Cerknico odpravili na tekmovalni prostor. Na čelu povorke so bili kmetski konjeniki, kolesarji, gasilska godba, kosci, ban s spremstvom politikov in podjetnikov, gasilci, Sokoli in ostala množica. Na križišču je ban položil venec k spomeniku padlim vojakom iz Cerknice in okolice.

Sledilo je tekmovanje, ki ga je vodil župan. Tudi tu ni šlo brez govorov, ki jih je bilo kar nekaj. Zadnji je bil banov in ko je končal, je godba zaigrala narodno himno in začelo se je zares. Tekmovalo je 36 koscev, nagrade jih je dobilo 18. Zmagal je Franc Hiti z Velikih Blok, drugi je bil Franc Žurga z Velikega Vrha, tretji Adolf Mišič iz Grahovega, četrti Ivan Žalar iz Cerknice in peti Ivan Koščak iz Gornjih Otav.

V pričakovanju banovega prihoda. Kosci so prinesli nabrušene kose s seboj in prav nič delovno niso oblečeni, prej praznično.
Tudi gasilci čakajo lepo postrojeni.
Napisano vse, kar je potrebno za nadaljnje raziskovanje.

Viri:

  • Gruda, mesečnik za kmetsko prosveto, letnik X, številka 8 – 9 1933

Kraj: Cerknica
Datum: 17. september 1933
Avtor: lahko bi bil Josip Šega
Zbirka: Vojko Harmel
Skenirano: 8. 12. 2011
Oblika: fotografija

Dodajte komentar

%d bloggers like this: