Skip to content

1964 Pennsylvania – Šolski ples

20. 08. 2018

Ampak ne moj. Ta še pride čez 15 let, vendar ne bom tako našemljena.

Saj ste že vsi videli v filmih, ko se dekleta v Ameriki odpravljajo na tako imenovani šolski ples, na kratko imenovan prom, kar je skrajšana promenada, v svoji najboljši in najlepši obleki, fantje pa jim prinesejo šopek in jim ga nataknejo na roko. To ni scenarij, to je vse res.

Na sliki je Carla, hči tete Albine in vnukinja tete Johane. Albina, ki sem jo tudi jaz klicala teta, je sliko poslala moji stari mami, svoji teti in stara mama mi jo je morala kar naprej kazati, ker se mi je zdelo, da gledam princeso. Kar nisem se je mogla nagledati, ker je bila tako lepa. Danes na sliki vidim vse kaj drugega. Minimalna oprema dnevne sobe, zavese, iz katerih bi si jaz, mojstrica improviziranja, naredila najbrž obleko (saj vem, da so kičaste, ampak jaz imam rada kič), bronastega konjička pod televizijo in minimalno sobno anteno, kar pomeni, da so imeli odličen signal. Pri nas takrat še nismo imeli televizije. Kupili smo jo nekaj let pozneje, signal je bil pa zanič, kadar je sploh bil. Če je v Javornikih grmelo, je tudi sredi poletja na televiziji snežilo. Sem spet malo zašla. Ko imam pa toliko za povedat.

Šolski ples v Ameriki je nekaj podobnega kot pri nas maturantski ples. Organizirajo ga dijaki zadnjega letnika »high school«, kar bi ustrezalo naši srednji šoli. Za fante je obvezna »black tie« obleka, kar pa v nasprotju s prepričanjem Tomaža Lisca in Blaža Mahniča ne pomeni črne kravate, temveč smoking s črnim satenastim ovratnikom, hlače s stransko satenasto črto, črn svilen pas, smoking srajca z okrasnimi in manšetnimi gumbi in črnim metuljčkom. Ženske lahko oblečejo kar hočejo, oziroma kar imajo, zagotovo pa ne bo šla nobena v slabi obleki, ker bi jo druge živo požrle. To je glavna tema zadnjega letnika: kaj bodo oblekle za na prom in kdo jih bo peljal. Klinc gleda ocene. Pri nas je bilo sicer malo drugače, a o tem kdaj drugič.

Šopek na roki se imenuje korsaž (corsage) in kot smo že povedali, ga prinese fant, s katerim gre dekle na ples. Barve rož so po navadi izbrane tako, da dopolnjujejo dekliško obleko. Dekle pa fantu pripne rožo v gumbnico na reverju suknjiča, kar se imenuje butnjir (boutonniere).
Pod televizijo zlata ura in bronast konjiček – vse pristna plastika.
Teta Albina je napisala, kdo je na sliki (Carla – njena hči) in za kakšno priložnost je tako uštimana.

Slovarček:

  • promenada: sprehod na javnem prostoru za zabavo ali razkazovanje ali prostor za sprehode, sprehajališče ali prihod plesalcev v plesno dvorano in s tem formalna otvoritev plesa

Viri:

Kraj: Pennsylvania, ZDA
Datum: 1964
Avtor: teta Albina (Mikel)
Zbirka: Ivanka Gantar
Skenirano: 23. 6. 2018
Oblika: fotografija

Dodajte komentar

%d bloggers like this: