Skip to content

1973 Rakek – Kolaž

29. 08. 2018

Golaž kolaž slik rakovških znamenitosti, za katere (razen cerkve) še niste vedeli, da to so. Slike so bile posnete v šestdesetih ali sedemdesetih letih 20. stoletja, ker pa nikdar ni bila odposlana, ne vemo točnega datuma.

Največ prostora zavzema cerkev Srca Jezusovega, o kateri je bilo že veliko napisanega. Zanimivo je, da je največkrat slikana s te strani, redko z zgornje – severne, z vzhodne strani pa jaz vem le za eno.
V spodnjem levem kotu je stara Poženelova hiša, v kateri sta imela Ivana in Martin Puntar gostilno » Pr’ mostu« z rednim obiskovalcem Polačevim Pepetom. Izstopa hiša Franja Tavčarja, ki je bil špediter in nekaj časa tudi liberalni prvak na listi JNS, v ospredju pa skromna hišica Ivana Lenčka, Šmacovega Žana.
Na tretji sliki je postojnska avenija v precej ubogem stanju. Na desni pa hiša, kjer je bila nekoč pekarna, katere lastnik je bil Kugonič. Odprta je bila leta 1928. Od njega so jo odkupili Urbarjevi. Delala je mama Urbarjeva in imeli so še sedem vajencev. Leta 1930 bi morali na račun kupnine poravnati le še en obrok. Ker pa je Urbarjev oče umrl, so bili v finančnih težavah in mati zadnjega obroka ni zmogla plačati. Kregelj je ponudil celotno kupnino in tako prevzel pekarno. Družina se je morala iz hiše, kjer je bila pekarna, izseliti. Kasneje so se preselili v Savinjsko dolino.

Jože Kregelj, pek na Rakeku, je devetega septembra 1945 obvestil prebivalstvo, da bo pričel s preko kruha za stranke s prvim oktobrom. Pekel je trikrat tedensko, in sicer v ponedeljek, četrtek in soboto. Stranke so morale svoje testo za peko prinesti do 11. ure. Pekarna je kmalu prenehala delovati. V letu 1956 še vedno ni delovala, ker je bilo potrebnih nekaj popravil in kvalificirana delovna sila. Za Kregljem je leta 1957 pekarno prevzel Klobučar iz Cerknice. Po vojni je bila v najemu Kmetijske zadruge. Pekarna je obratovala še nekaj let po letu 1960, kdaj točno je prenehala, ni znano, verjetno leta 1965.

Znana pa je anekdota iz tistega časa. V pekarni je bil za vajenca tudi narodni heroj Stane Semič – Daki. Ob nekem prazniku so razobesili kraljeve zastave. Daki je bil že takrat bolj levo usmerjen in je rekel: “A bomo za vsako pi******o zastave obešal’?” Pa so ga dali malo na hladno, da se je rešil pekarniške vročine.

Razglednica je s pošte romala v moj arhiv, zato tudi ni popisana.
* Iz naknadno pridobljenih dokumentov je razvidno, da je Ivan Urbar odprl pekarno na Rakeku 10. marca 1921. Leta 1930 je umrl. Pekarno je prevzela žena Hedvika. Dejavnost je iz že navedenih razlogov zaprla 4. novembra 1938. (Dopolnila avtorica 3. 11. 2021).

Kraj: Rakek
Datum: 1973
Avtor: M. Gorjanc
Zbirka: Ivanka Gantar
Skenirano: 23. 6. 2018
Oblika: razglednica

Dodajte komentar

%d bloggers like this: