Skip to content

1934 Rakek – Urbarjeva pekarna

18. 08. 2019

Sliko Urbarjeve pekarne je 17. februarja 1934 napravil Adolf Ölhofer. V ozadju je Rajcava hiša. V njej je stanoval in imel mizarsko delavnico Štrukelj. Po strehah in dvorišču je še malo snega sicer pa vse kaže na to, da pomlad ni prav daleč. Na kulcah je vreča moke. Hedvika in njena hči Vika se pripravljata, da jo bosta odnesli v pekarijo. Ivan Urbar, Hedvikin mož, je umrl leta 1930, star komaj 40 let zato ne preseneča, da so morale ženske same opravljati tudi najtežja dela v pekarni.

O Urbarjevi pekarni smo že pisali ob sliki hiše, ki stoji na tem prostoru danes. Takrat smo zapisali, da je bil vajenec v tej pekarni narodni heroj Stane Semič – Daki. Nekoč mu je Hedvika naročila, naj odnese polno košarko kruha in žemelj na železniško postajo v carinarnico, kjer so imeli svoj sedež financarji. Daki si je naložil košaro in šel. Nazaj je prišla samo košara. A ne sama. Prinesel jo je financar. Daki pa je, po viru, pobegnil v partizane, saj je bil že prej dogovorjen. Če vsaj nekoliko poznamo Dakijevo biografijo pa ta podatek ni povsem pravilen. Daki je šel v Španijo leta 1936, da bi se udeležil tamkajšnje državljanske vojne, domov v Ljubljano se je vrnil maja leta 1941 in julija istega leta odšel v partizane.

Marica Urbar, vesela, ker je lahko vlekla kulca.
Hedvika Urbar – mati pekovka, Silvana Urbar, Vika Urbar, čepi Bogdan Urbar, starejši.
Teh dveh pa nismo spoznali.
Sliko je napravil Adolf Ölhofer 14. februarja 1934, nekdo pa je zapisal še datum 17. 2. 1934. Morda so jo tega dne prejeli.

Slovarček:

  • kulca: ročni voziček

Viri:

  • Anton Arko

Kraj: Rakek
Datum: 14. februar 1934
Avtor: Adolf Ölhofer
Zbirka: Tone Arko
Skenirano: 30. 3. 2019
Oblika: fotografija

Dodajte komentar

%d bloggers like this: