Skip to content

1971 Ravbarkomanda – Viadukt

18. 06. 2019

Na sliki je viadukt Ravbarkomanda, ki ga še vedno ali pa ponovno popravljajo, v gradnji. Dokončan naj bi bil leta 1972, ko bi se po njem na silvestrovanje v Postojno pripeljal tovariš Tito. Viadukt je bil daleč pred koncem del in zato je CK izdal ukaz, naj most končajo za vsako ceno. Izvajalec je predložil aneks, v katerem je pisalo, da most lahko zaključijo pred rokom le, če ne bo narejene hidroizolacije. Politični vrh je aneks podpisal. Na hitro so namestili zgornji sloj, postavili ograje in promet je stekel. Vse do danes, ko popravljajo stare grehe političnega vodstva, ki je želelo dokazati Titu svojo uspešnost in ekspeditivnost. Na otvoritev avtoceste 29. decembra 1972 je Tito prišel, silvestroval pa je v Ljubljani.

Prvotno ta viadukt sploh ni bil v načrtu. Trasa avtoceste naj bi potekala vzporedno z železnico, kar bi bilo tudi bistveno cenejše. Centralni komite Komunistične partije Jugoslavije in JLA pa sta zahtevala vsaj en objekt, ki ga bo možno zrušiti v najkrajšem času v primeru agresorskega napada zahodnih sil, npr. z italijanske strani. Čeprav je bil strah odveč, saj je v Sežani močna gasilska brigada. Nanje računamo.

Iz enakega razloga je avtocesta dvonivojska. Pas Vrhnika-Postojna je višji kot Postojna-Vrhnika. To pa zato, da agresorska letala ne bi mogla pristajati na avtocesti. Brez komentarja! Ker bi bil žleht. Fejst žleht.

Viri:

Kraj: Ravbarkomanda
Datum: 17. julij 1971
Avtor: neznan
Zbirka: Karl Rustja
Skenirano: 10. 12. 2014
Oblika: negativ

One Comment leave one →
  1. Anonimno permalink
    18. 06. 2019 09:34

    Glede gasilske brigade … V srednji šoli so nam pri obrambi razlagali o težavah z mejo med Jugoslavijo in Italijo po drugi svetovni meji. Nek državnik naj bi predlagal, da naj se državi med seboj vojskujeta 14 dni in kjer bi bila fronta zadnji dan, tam naj bi bila tudi dokončna meja. Pa je na ta predlog Francija takoj podala veto, češ, da ne želi za sosedo imeti komunistične države.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: