Preskoči na vsebino

1950 Cerknica – Na Bajčkovem vrtu

13. 10. 2019
tags:

Fotografijo je posnel Jože Žnidaršič leta 1950 na Bajčkovem vrtu v Cerknici. Takrat je stanoval še doma na Taboru, kjer je imel atelje.

Glede na oblačila naj bi fotografija nastala jeseni leta 1950, saj kot se vidi, sva kar dobro oblečena. Zato se je Jože odločil, da naju bo fotografiral na njihovem vrtu.

Na fotografiji sva moja sestrična Mira Kranjc in jaz. Mira je od mene leto dni mlajša. Mene je pripeljala mama, Miro pa teta Ivanka.

To sem jaz star tri leta.

Oblečen sem v predolg pulover bele barve, ka ga je spletla moja mama. Če me spomin ne vara, je ta pulover kasneje nosila tudi moja sestra, ki je dve leti mlajša.

To pa je moja sestrična Mira. Je hči maminega brata Toneta.

Tone je bil starejši od moje mame. Pred drugo svetovno vojno je bil orožnik v Požarevcu. Pri Trebčih, kot se reče pri hiši, kjer je bila doma moja mama, je bilo 6 otrok: Fanči, Tone, Milka, Ivan, Dušan in Darko.

Imeli so nekaj malega kmetije.

Takrat je bila Trebča hiša še na obrobju Cerknice. Do njihove hiše, kakor je pripovedovala mama, je v hudih zimah prišel iz Kamne Gorice večkrat volk. Nekoč jim je tudi raztrgal psa.

Ta del Cerknice, ki se začne pri Matičkovi hiši in do Marentove hiše se imenuje Šembrun. Trebča hiša stoji torej v Šembrunu.

Žabe, to so hlačne nogavice, ki smo jim takrat rekli pilote, so precej dolge, tako, da je nekaj rezerve za naprej, da jih ne bi prehitro prerastel. Tudi pri kratkih hlačah je nekaj rezerve.

Kraj: Cerknica
Datum: 1950
Avtor: Jože Žnidaršič
Zbirka: Dušan Gogala
Skenirano: 21. 1. 2019
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar