Skip to content

1971 Cerknica – Nogometna reportaža (3)

22. 10. 2019

Reporterji
Na fotografiji je Vili Frim, s katerim sva se dogovorila, da bova to nogometno tekmo poslikala oba, strateško postavljena za eden ali drugi gol. Sklepala sva takole: če stojiš za vratarjem, igralci tečejo proti tebi in so možnosti za dober posnetek večje. Če bi stala ob strani igrišča, bi se za fotografa vse dogajalo predaleč, saj nisva imela teleobjektiva ali fotografske avtomatike, kot obstaja danes.

Takrat najbolj znan časopisni reporter našega malega mesta je bil Štefan Bogovčič, ki je opremljal s fotografijami Brestov obzornik, vodil pa je tudi zelo brano rubriko istega imena. Zato ne rečem dvakrat, da ni stal kje na tej isti tekmi in naredil kakšne fotke, ki se bo še našla.

Vili sedi ob golu in pripravlja svoj fotič. Oba sva imela enaka fotoaparata, rusko Smeno 8, trpežen in poceni strojček za dijaški žep, žal pa je bila ceni primerna tudi kakovost objektiva. Ohišje aparata je bilo iz bakelita, vse se je nastavilo ročno. Film si moral potegniti naprej in ga nastaviti na nov posnetek s pomočjo črnega kolesca ob strani, nato je bilo treba še posebej napeti mehanizem sprožilca. Če si na eno ali drugo pozabil, je naslednji posnetek “povozil” prejšnjega ali pa si nameril fotoaparat, pritisnil na sprožilec in se ni zgodilo nič!

Nekaj mladih gledalcev je zavzelo položaj za golom, da bodo bolje videli vsak zadetek. Prvi kar leži, drugi sedi, tretji se še namešča. Nogometaši se ogrevajo, temperatura narašča! Prvi fotografirani spopad v zgodovini je bila menda Krimska vojna v 19. stoletju, nama pa se je zdela ta tekma dostojen, skoraj enako težak izziv …, kar bo jasno že ob naslednji sliki.

Nogometaši so se na sredini igrišča postavili v vrsto, v sredini sodnik, ob njem obe moštvi. “Zdravo, zdravo, zdravo!” zakličejo gledalcem, nato se vsa vrsta obrne, da bi pozdravila še tiste na nasprotni strani in – KLIK – na … jebelacesta! krščenmatiček! šele sedaj sem nameril in sprožil! Ma, bili ste prehitri, fantje!

Vseeno objavljam tudi to fotko, ker bomo z njeno pomočjo lahko prepoznali nekaj naših igralcev. Desno od sodnika stojijo igralci Ihana v črtastih dresih. Od sodnika proti levi so naši: Marjan Bajc – kapetan, Franc Gornik – vratar, Iztok Razdrih, Ivan Knap, Branko Kebe. Potem igralcev ne vidimo, ker jih zakriva transparent ali kar že, s katerim nekdo teče proti sredini. Naslednji je Tone Urbas – Levštek, nato Slavko Drobnič in zadnji na levi Marjan Lešnjak.

In sedaj tekma!

(se nadaljuje)

Slovarček:

  • fotič: preprost, cenen fotoaparat
  • bakelit: umetna snov, vrsta plastike

Viri:

  • Marjan Bajc, oktober 2019, ustno

Kraj: Cerknica
Datum: pomlad 1971
Avtor: Bojan Štefančič
Zbirka: Bojan Štefančič
Skenirano: 22. 7. 2019
Oblika: negativ

2 komentarja leave one →
  1. Anonimno permalink
    22. 10. 2019 08:31

    Proti sredini teče Miro Jenček, ki v roki nese zastavo ali transparent.

Trackbacks

  1. 1971 Cerknica – Nogometna reportaža (4) | Stare slike

Dodajte komentar

%d