Skip to content

1971 Cerknica – Nogometna reportaža (4)

23. 10. 2019

Igralci
Tekma v Kolenu med nogometnima kluboma Ihan in Cerknica, spomladi 1971 se je začela. Kapetan Marjan Bajc poskuša preigrati obrambnega igralca in podati žogo v sredino. Navijači zganjajo kraval, oglaša se zvonec, tu in tam tudi trobenta. V prvem polčasu igrajo naši proti spodnjemu golu, tistemu bliže Cerknici. Tu nas je kar nekaj, vsi pa nestrpno čakamo prvi zadetek.

Branko Kebe je dobil žogo na pravo nogo in goool! Kako vem, saj je žoga še ob vratarju?
Na negativu je takoj za prejšnjo sliko nasmejani Slavko Drobnič. Veselo je razširil roke. Tudi na desni zadaj vidimo gledalce z dvignjenimi rokami, vmes vstaja nasprotnikov vratar. Moj posnetek je res vegast, ampak – zadetek!

Drugi polčas. Sedaj je naš gol na spodnji strani. Vratar Franc Gornik je ujel žogo, v vratih stojita dva naša igralca, da bi jo izbila, če bi ravno zašla v okvir vrat.

Zadaj vidimo navijaški vozni park: v glavnem fički, spaček, mogoče še kakšen milletrecento.

To cerkniško akcijo je ujel Vili. Ihanov vratar lovi žogo, proti vratom teče Marjan Lešnjak, levo njihov bek in še bolj levo naš Slavko Drobnič.
Na desni vidimo v zraku lebdeči fotoaparat, ki ga za jermen drži visoko dvignjena roka. Gol, seveda! Ta z aparatom je današnji reporter Vili, ki se je vživel v akcijo našega napadalca. Vratar je na tleh, žoga je za črto, gledalci v ozadju ploskajo. To je naš drugi zadetek. Marjan Bajc teče od vrat z dvignjeno roko. Prelisičil je vratarja tako, da se je prestopil in namesto s pričakovano desno nogo brcnil z levico.
Ker sva ždela v glavnem za enim ali drugim golom, je bil pogosto na muhi prav naš vratar. Tu so trije posnetki njegovih posredovanj, prvi je moj, druga dva je napravil Vili.
Tekma se je končala z rezultatom 4 : 2 za Ihan. Tako sta mi povedala nekdanja igralca in dodala, da to niti ni bil slab izid, saj je bil Ihan močnejše moštvo. Tudi fotografije tehnično niso najboljše, se pa le vidi nekaj akcije na nekdanji zelenici cerkniškega Kolena.
(konec)

Slovarček:

 • zganjati kraval: delati hrup, trušč, bučno navijati
 • na pravo nogo: obe nogi sta pravi, ampak tu je mišljena tista, ki je lepo prejela žogo
 • milletrecento: osebni avto Fiat 1300
 • bek (back): branilec, tisti, ki igra zadaj

Viri:

 • Marjan Bajc, ustno, 2019
 • Miloš Obreza, ustno, 2019

Kraj: Cerknica
Datum: pomlad 1971
Avtor: Bojan Štefančič, Vili Frim
Zbirka: Bojan Štefančič, Vili Frim
Skenirano: 22. 7.2019 in 10. 10. 2019
Oblika: dva negativa

4 komentarji leave one →
 1. bredatursic permalink
  23. 10. 2019 08:56

  Nad Kolenom ni Kamna Gorica še nič pozidana…..Na zadnjih treh slikah so zelo “požrtvovalne” poze golmana.

 2. Vili FRIM permalink
  24. 10. 2019 07:35

  Si mi malo prebudil spomine na tisti čas in tudi mojih nekaj nogometnih let. Tudi po igrišču sem se podil, pa kakšen gol dal, ja za konec sva pa še foto reportažo naredila. In je končno ugledala luč, ha, ha. Fino.

  • bojans permalink
   24. 10. 2019 09:41

   Uspelo je bolje, kot sem mislil, veliko je dogajanja in dinamike, tako da sem zelo zadovoljen tudi jaz. V slogi je moč!

Trackbacks

 1. 1972 Cerknica – Piknik in nogometna tekma Stari : Mladi | Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: