Skip to content

Cerknica – Razglednice Jerneja Malovrha (13)

18. 10. 2020

1906 Lev in ženske

 

Tolstoja so fotografirali nekje na njegovem posestvu okrog leta 1906.

Pisatelj je bil edinstven in poln nasprotij. Vse življenje je pridigal o morali, čistosti in družinskih vrednotah. Na drugi stani pa je imel številne ljubezenske afere. Njegova žena je imela trdo kožo, da je vse to mirno prenašala, hkrati pa ga je do konca življenja neizmerno ljubila.

Tolstoja je ženska prvič zamikala pri trinajstih letih. Bila je debela hišna pomočnica z lepim obrazom. Takrat se je še znal upreti skušnjavi ali pa ni imel dovolj poguma, da bi od želja pristopil k dejanju. Pri šestnajstih so ga bratje prvič peljali v bordel in po opravljeni storitvi je stal ob postelji in jokal. Kot pravijo naši bratje onkraj Kolpe: »Bi, al da ne uđe.« Dve leti kasneje je začel pisati dnevnik, ko je ležal v bolnišnici, kjer se je zdravil zaradi spolno prenosljive bolezni. Kljub temu pa je pisal o lastni pohoti. Med krimsko vojno je bil v Bukarešti in bolj kot se bojeval, je ženskaril. Po vrnitvi na Jasno Poljano je bolj kot ne premišljeval o svoji pohoti in jo tudi udejanjal – s kmečkimi ženami in v bordelih.

Pri 34-ih letih je spoznal 18-letno Sofijo Behrs, ki se mu je zdela primerna za ženo. Vztrajal je, da med njima ne bo nobenih skrivnosti, ki jih Sofija sicer ni imela. V branje ji je dal svoje dnevniške zapiske, kjer je podrobno opisal svoje pretekle posteljne avanture in celo romanco s kmetico, s katero je imel otroka. Sofija je bila šokirana, a se je kljub vsemu poročila z njim. V dnevnik je zapisal: »Novi pogoji srečnega družinskega življenja so me povsem odvrnili od vsakega iskanja absolutnega smisla življenja. Vse moje življenje je posvečeno temu času v družini, ženi, otrokom, s tem pa tudi povečanju sredstev za življenje.« Žena je bila soočena z velikimi zahtevami, vsaj kar se seksa tiče. Rodila mu je trinajst otrok, pet jih je umrlo v najmlajših letih. Vsakič, ko je bila noseča, pa je ponovno skakal za kmeticami v svoji vasi. Kot grof in posestnik je imel nad njimi neomejeno oblast. Kako mu je šlo vse na roko! Pravzaprav na nekaj drugega, a ne bodimo malenkostni. Po poroki je Sofiji obljubil, da »na vasi ne bo niti ene ženske, razen nekaj primerov, ki jih ne bom iskal, ampak jih ne bom niti izpustil«. Za vsak slučaj … Dejansko jo je v rojstvo tolikega števila otrok prisilil, ker ga je bilo strah božje kazni zaradi njegove pohote. Poleg vsega, kar je naredila zanj, je opravila še njegovo pokoro.

Pridejo osemdeseta leta 19. stoletja in Lev Nikolajevič Tolstoj doživi razsvetljenje. Hotel se je odreči lastnini in avtorskim honorarjem, postal je razočaran nad zakonom in posteljna telovadba ga ni več zanimala. V pridige o morali in boju zoper prešuštvo je vključil še celibat in čistost. Lisica in kislo grozdje? Zapustil je ženo in posestvo, deset dni za tem pa umrl na železniški postaji sosednje province.

Viri:

Kraj: Cerknica (zbirka); Jasna Poljana, Rusija
Datum: 1906
Avtor: neznan
Zbirka: Jernej Malovrh
Skenirano: 10. 3. 2020
Oblika: razglednica

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: