Skip to content

1977 Selšček – Biljard Pri črnolaski

28. 07. 2021
tags:
by

Posnetek je bil narejen v Selščku leta 1977. Kako se je lokal imenoval uradno, ne vem. Rekli so
Pri Marleni. Ker nam je tedaj v ušesih še vedno odzvanjal veliki popevkarski hit Kiće Slabinca “Zbog jedne divne crne žene”, in ker je lokal tedaj vodila prijetna črnolaska, se ga je prijelo tudi ilegalno ime Kod crne žene t. j. Pri črnolaski. Tako da smo tudi muzikanti vedeli, kam gremo.

Lokali so tudi sicer imeli kakšno šifrirano ime. Cerkniška Restavracija Jezero je bila znana le kot Hotel, bife v kleti takratne Mercatorjeve blagovnice pa Delta alias Bermudski trikotnik, saj je marsikdo nenadoma izginil iz trgovine, ker ga je posrkalo tja noter, kot ladje v Sargaškem morju.

Atmosfera na zgornji sliki je prav za v učbenik: Janez Turšič – Cenc iz Begunj meri na drugo stran biljardne mize, na levi Dušan Jernejčič iz Cerknice zapisuje zadetke, Toni Polak – miličnik, ki je bil nameščen v Cerknici – pa ocenjuje nastajajoči udarec z biljardno palico. Janez viha ustnico, že ve, kako bo nasprotniku zagrenil naslednje minute. V ozadju vidimo še četrtega igralca, pravzaprav le del desne roke, uprte v bok. Igralci smo včasih, da bi odkrili kaj namerava tekmec, od zadaj pogledali vzdolž njegove palice (kar ni bilo proti pravilom). Mogoče je bilo to, ali pa si je v ozadju le prižgal cigareto.

Franci Zgonec, še naslonjen na mizo, je pravkar udaril kroglo in z nasmehom ter cigareto v ustih opazuje trk in odboj ostalih krogel. Mimika na obrazih kaže, da Dušan v ozadju in Toni na desni pozorno spremljata dogajanje. Naš četrti igralec je bil iz Starega trga, glasbenik, član številnih zasedb, v času nastanka slike pa basist in pevec glasbene skupine Odiseja. V njej sem sodeloval tudi jaz in na biljard smo se najbrž odpravili po eni izmed vaj.

Biljard v Selščku ni bil tipa klasična osmica, temveč t. im. ruski ali barski biljard z gobico. Ta vrsta biljardne mize nima žepov za krogle ob strani in v vogalih, temveč je v igralni ploskvi devet odprtin – lukenj, kamor poskušajo igralci “potopiti” svoje krogle. Vsak luknja ima svojo vrednost, to je število točk, ki jih dobi igralec, če spravi kroglo vanjo, rdeča krogla pa šteje dvojno. Težje jih je zadeti – večje število točk. Na najbolj neugodnem mestu, ob luknjah največje vrednosti, stoji lesena gobica, vidimo jo spodaj levo. Kadar jo podreš, si izgubil. Igra je trajala, dokler se ni iztekel čas enega žetona oziroma dokler ni nekdo napravil usodne napake. Nato se točke seštejejo in razglasi zmagovalca. Igrala sta lahko dva nasprotnika, še bolj zabavna pa je bila igra v parih, saj poleg igralske spretnosti štejejo tudi šale, dovtipi in zgodbice, ki jih razdirajo med igro.

Gostje so včasih igrali le za točke, pogosto pa za rundo. Janez, ki je bil spreten biljardist, je nekoč v paru proti trmastim nasprotnikom zmagal tolikokrat, da bi se na šanku znašlo kar 24 pijač. Preveč za en večer, pa si jih je dal pri natakarici zapisati v dobro.

Slovarček:

 • runda: pijača, naročena za vse udeležene
 • razdirati šale: pripovedovati, pokati vice

Viri:


Kraj: Selšček
Datum: 1977
Avtor: Bojan Štefančič
Zbirka: Bojan Štefančič
Skenirano: 6. 6. 2021
Oblika: dve fotografiji

2 komentarja leave one →
 1. alojzmazij permalink
  28. 07. 2021 13:46

  Biljard z gobico je stal tudi v gostilni pri Miklavčiču in drugi v domu JLA v Velikih Blokah. Gobici se je v Blokah reklo tudi Kičo, najbrž so jo tako poimenovali pripadniki vojske ki so bili zvesti igralci.

 2. vikatursic permalink
  2. 08. 2021 08:03

  Gostilni smo vedno rekli “Pri Marleni”, kasneje, ko jo je prevzel njen sin Igor in je tam bila daleč naokrog znana diskoteka, pa enostavno “Selšček”.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: