Skip to content

1922 Cerknica – Quo vadis? 9. del

5. 09. 2021

Latinski naslov romana Quo vadis izvira iz legende. Sv. Peter je na begu iz Rima pred Neronovim preganjanjem srečal Jezusa (na sliki) in ga vprašal: »Quo vadis, domine?« (Kam greš, gospod?) Le ta pa mu je odgovoril: »Grem v Rim, da me ponovno križajo, ker ti bežiš in zapuščaš moje ovce!« Peter zbere pogum in se vrne v Rim. Tam so ga ujeli, mučili in križali z glavo navzdol leta 67.

Cerkev Santa Maria delle Piante, znana tudi kot Cerkev Domine quo vadis je JV od Rima. To je približno 800 km od kraja Porta San Sebastiano, kjer se Via Ardeatina odcepi od Vie Appie. Na tem križišču naj bi Sv. Peter srečal Jezusa. V njej hranijo kopijo (original je v baziliki San Sebastiano fuori le mura) dveh odtisov na marmorni plošči, ki naj bi ju zapustil Jezus.

Tu je tudi doprsni kip pisatelja Henryka Sienkiewicza. Po legendi naj bi dobil navdih za svoj roman, ko je sedel v tej cerkvi.

Neron ni preganjal le kristjanov, temveč tudi aristokracijo. Vprašanje časa je bilo, kdaj bo proti njemu skovala zaroto. Leta 68 sta se mu uprla Galec Vindeks in guverner province Tarakonske Hispanije Servij Sulpicij Galba. Neron je z vojsko upor skoraj v celoti zatrl, Galbi pa ni zadal odločilnega udarca. Nerona so sodelavci počasi zapuščali. Pobegnil je na podeželje. Leta 68 je napravil samomor. Tak je bil njegov namen. V odločilnem trenutku je izgubil pogum. Eden od njegovih zadnjih redkih privržencev mu je priskočil na pomoč in mu z bodalom prebodel srce.

Prazna zadnja stran.

Slovarček:

  • via: cesta
  • Via Ardeatina: starodavna cesta v Rimu, ki je vodila do mesta Ardea, 39 km iz Rima, in po katerem je dobila ime.
  • Via Appia: je ena najstarejših in strateško najpomembnejših rimskih cest starodavne republike. Povezala je rim z Brindisijem na jugovzhodu Italije.
  • San Sebastiano fuori le mura: cerkev iz 4. stoletja na Vii Appii. Na kraj, kjer je zgrajena, so leta 258 prenesli relikvije apostolov Petra in Pavla, da bi jih rešili pred preganjanjem.

Viri:

Kraj: cerknica (zbirka) Rim (zgodba)
Datum: 1922, prvo stoletje (zgodba)
Avtor: Piotr Stachiewicz
Zbirka: Jernej Malovrh
Skenirano: 10. 3. 2020
Oblika: razglednica, reprodukcija ilustracije

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: