Skip to content

1922 Cerknica – Quo vadis? 10. del

8. 09. 2021

Sv. Petra so križali na Vatikanskem griču. Tam sedaj stoji bazilika sv. Petra. Medtem ko pripravljajo njegov križ kaže v nebo rekoč: »Urbi et Orbi« kar pomeni mestu (Rimu) in svetu. Pred svojo smrtjo naj bi Peter namreč Rimu in svetu oznanil, da je Jezus vstal.

Dandanes Urbi et Orbi označuje apostolski blagoslov in papežev nagovor, ki ga podeljuje ob nekaterih slovesnih priložnostih. Te so božič, velika noč in izvolitev novega papeža. Obred se je razvil v 13. stoletju v času papeža Gregorja X.

Urbi et Orbi je tudi oddaja na Radiu Študent, ki je namenjena urbanističnim vprašanjem, fenomenom in aktualnemu dogajanju na področju načrtovanja, oblikovanja, graditeljstva in razumevanja mest in urbanih tvorb.

Enako ime ima angleški oblikovalski studio, v katerem oblikujejo stanovanjsko opremo iz betona.

Sv. Peter, prej Simon, je bil Jezusov učenec in priznan kot njihov vodja. Jezus ga je poklical Kefa (Skala v aramejščini, Petros v grščini) in rekel: »Ti si Peter Skala in na to skalo bom sezidal svojo cerkev.« V krščanstvu velja za prvega od papežev. Jezusova obljuba, da mu bo dal ključe nebeškega kraljestva, je pripeljala do mišljenja, da je nebeški vratar.

Slike je naslikal poljski slikar in ilustrator Piotr Stachiewicz (1858 – 1938). Njegovo najbolj znano delo je serija 22 slik za roman Quo vadis. Izšle so kot reprodukcije na razgledicah leta 1922 pri založbi  A. Kaczynski, Krakow.

Hvala, Bojan, za podatke o slikarju in založbi.

Viri:

Kraj: Cerknica (zbirka), Rim (zgodba)
Datum: 1922, prvo stoletje (zgodba)
Avtor: Piotr Stachiewicz
Zbirka: Jernej Malovrh
Skenirano: 10. 3. 2020
Oblika: razglednica, reprodukcija ilustracije

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: