Skip to content

1920 Vrhnika – Štirje Vrhničani

19. 10. 2021

Prizorišče te slike je najverjetneje nekje v Vrhniki, najbrž res v veži ene od gostiln, kot je domneval urednik, ko je pripravljal sliko. Izvira namreč iz Vrhnike in priimki oziroma domačijska imena, ki jih je lastnica zapisala nanjo, so vrhniški.

Četverica fantov – Šumradov Jože, Okolišev Edvard, Pojetov Janez in  Okolišev France – si je naročila drugi liter črnega (takrat se še ni reklo “rdečega”), si prižgala cigarete in prisluhnila harmoniki, ki jo razteza Šumradov Jože, prvi na levi – pa čeprav se zdi, da so cigarete in harmonika morda tam samo zaradi učinka na sliki. Slikali so se gotovo pred letom 1921, kajti nekako takrat je tretji fant z leve že umrl, tako izvemo iz lastničinega zapisa na sliki. Avtor fotografije ni znan.

Šumradov Jože zravnano sedi s cigareto v ustih in zre v daljavo, prste je položil na gumbe frajtonarice in čaka, da fotograf opravi svoje. Potem se bo veselje šele začelo … Je zanj ta priložnost morda slovo od prijateljev pred odhodom v Ameriko? Ivanka Janežič je napisala, da je šel tja in tam tragično umrl …

Govorilo se je, da se je znašel v neki gostilni, kjer so se zbirali izseljenci, tam pa je ravno izbruhnil prepir, v katerem je eden od prepirljivcev lovil drugega z odprtim nožem. V trenutku ko je Jože stopil skozi vrata gostilne, se je tisti z nožem zapodil naravnost vanj, misleč, da je to njegova žrtev. Tako so pripovedovali. Jože je tako umrl po nesreči in zapustil tri otroke … Ni mogel več urediti, kot je bil obljubil, da bi za njim v Ameriko prišel tudi brat, ki je ostal na domačiji … Kako se je prebijala vdova, ki je bila doma iz Šmarate, se več ne ve. Ta nesreča in pa vojna, ki je sledila, sta razdrli tudi njihove stike s sorodniki v starem kraju.

Okolišev Edvard je videti tukaj še mlad, ni bil še čas, da se poroči v Podlož. Ko pa je prizetil, prstuopu na ženino domačijo, je krepko poprijel za delo, prišli so otroci in dobro je kazalo – a prišla je tudi vojna. Umrl je pod partizanskimi streli v kuhinji, kot je zapisala lastnica slike, in zapustil številno družino.

Pojetov Janez si je nadel nedeljsko obleko s telovnikom in metuljčkom ter šel v gostilno, si natočil kozarec vina in prižgal cigareto. Ivanka Janežič je zapisala, da je umrl okoli leta 1921. To je bilo najbrž kmalu po nastanku te slike. Kaj se je zgodilo z njim?

Tudi Okolišev France, ki je mogoče Edvardov brat, je šel v Ameriko. Sta šla skupaj s Šumradovim Jožetom? Čisto mogoče je. Je bilo tole mogoče njuno skupno slovo od domačih krajev in prijateljev – še zadnji kozarci opojne tekočine, ki naj bi ublažila tesnobo in dala pogum za spopadanje z neznanim?

So ob tej priložnosti tudi zapeli, da bi jim pesem dvignila duha in dala poleta za novo življenje?

“Star sem dvajset let, pa moram it’ po svet…”

Kako ju je sprejela Amerika? Kako sta se znašla? Jima je kdo pomagal?

Ivanka Janežič se je leta 1979 spominjala svojih sovaščanov in takole zapisala:

Od leve proti desni:

Šumradov Jože šel v Ameriko tam ga eden zaklal

Okolišev Edvard poročen v Podložu ustreljen v kuhinji od partizanov

Pojetov Janez umrl okoli leta 1921

Okolišev France šel v Ameriko, tudi že umrl.

Verjamem, da ji je bilo težko ob tej sliki in spominih, ki jih je vzbudila. Kako negotovo in krhko je človeško življenje, kako malo je treba, da ugasne. Kako že gre (starogrška?) zgodba o mladeniču, ki mu je bilo prerokovano, da ga čaka skorajšnja smrt? Prestrašil se je in nemudoma stekel daleč v tuje kraje, kjer ga, tako je upal, smrt ne bo našla. Ko je prisopihal na cilj in stopil okoli vogala, se je znašel iz oči v oči pred smrtjo, ki mu je rekla: “O, pričakovala sem te! Lepo da si točen!”

Slovarček:

 • prstuopet – priženiti se na domačijo

Viri:

 • N.N., ustno

Kraj: domnevno Vrhnika
Datum: 1920 ali prej
Avtor: ni znan
Zbirka: dr. Vladimira Janežič
Skenirano: 18. 6. 2020
Oblika: fotografija

5 komentarjev leave one →
 1. 19. 10. 2021 09:20

  V knjigi Janeza Kebeta Loška dolina z Babnim Poljem sem našla še podatek, da je bil Jožef Šraj, Šumradov, rojen leta 1895, umrl pa je 1929.

 2. Ivanka Gantar permalink
  19. 10. 2021 15:30

  Joj, Milena! Ti pa tvoja smrt iz zasede. Ne vem, naj se smejem ali jočem.

 3. 19. 10. 2021 23:40

  Ivanka je na spletu našla še podatek o smrti Janeza Pojeta, ki je bil objavljen leta 1922 v Slovenskem domoljubu. Povzemam: Janez Poje je umrl po kratki in hudi bolezni, vnetju možganov. Zapis o njegovi smrti je objavilo društvo Orel iz Starega trga, katerega član je bil.
  Draga Ivanka, hvala za pomoč!

 4. Jožef Petrič permalink
  13. 04. 2023 18:14

  Okolišev Edvard je domače ime. Pisal se je Petrič in je brat od
  mojega starega očeta Petrič Alojza. Prej bila hišna številka
  Vrhnika pri Ložu 8 sedaj je 30.

Trackbacks

 1. 1938 Vrhnika – O druščini pred Anžetovo gostilno | Stare slike

Dodajte komentar

%d