Skip to content

1937 Babno Polje – Novoporočenca, svatje in muzikant Ivan Šega

13. 05. 2022

Najprej sem samo bežno pogledala fotografijo iz zaloge neobjavljenih, ki ni ustrezala mojim načrtom za pisanje. Še ena poroka pač – a oko se je ustavilo na muzikantu: na koga me spominja, kje sem videla tako harmoniko? Jasno, Ivan Šega, prvi mož moje tete, padli oče sestrične, ki hrani njegovo harmoniko. Pa če se motim? Sestrična je ob pogledu na sliko pritrdila: njen oče je. S harmoniko v rokah čepi pred ohcetnimi. 

Fotografijo je pred leti nekje dobil župnik Janez Kebe in nanjo zapisal: Poroka 1937, Janez Logar, Terezija Troha, Babno Polje. To sta bila torej ženin in nevesta. Kdo pa so svatje, kdo spletienka z enakim venčkom kot nevesta? Kje so se slikali in kdo jih je? Ne bomo izvedeli.

Prepoznan je zdaj le Ivan Šega, Fehtarjev iz Matevljeka, daleč naokoli najboljši muzikant, ki v svojem času privablja množico gostov v Knausovo gostilno na Dolenjih Poljanah ali tisto v Jermendolu.

V trenutku na sliki še ni poročen, bo pa kmalu … Przietu bo h Okoliševim in Ate mu bodo dali plac, na katerem bi lahko kar sam postavil lepo tesano hišo, saj to delo obvlada. Atetu se bo prikupil in zato bi naredili vse, da ne bi šel živet kam proč … Za začetek pa se bo mlada družina stiskala v Okoliševi kašči, kjer je prostora le za malo večjo posteljo in omaro. Ivan bo kmalu dobil hčerko, a poleti 1942, ko bodo kosili v Porobku, bodo tudi njega prijeli belogardisti in Italijani. Okoliševa mama, ki bodo to videli, bodo ravno imeli v rokah hlebec kruha in mu ga brž potisnili pod pazduho, da ne bo ostal lačen, misleč, da jih ženejo samo v Stari trg ali na Rakek. Toda Ivana bodo internirali na Rabu, kjer bo za las ušel smrti. Po razpadu Italije pa bo šel v partizane, kjer bo leta 1944 ubit … Hčerka se ga bo spominjala le bežno, za spomin nanj ji bo ostalo nekaj fotografij in pisem, delavska knjižica in harmonika s slike …

Toda na tej sliki je še vse lepo in dobro, dogodek je svečan, svetal in vesel, ljudje razigrani, polni načrtov in upanja. Vsi so tako mladi, močni in zdravi – a v resnici tako ranljivi in njihovo upanje tako krhko …

Zapis župnika Janeza Kebeta. Slika je s krajšim pripisom objavljena v knjigi Loška dolina z Babnim Poljem, zal. Družina, Lj., 1996.

Slovarček:

  • ohcetni: mladoporočenca, svatje, muzikant, voznik in drugi udeleženi pri poročnem slavju
  • spletienka: spletična
  • plac: prostor, tukaj: gradbena parcela
  • przietet’: priženiti se na domačijo, postati zet

Viri:

  • Malka Kandare, maj 2022, Stari trg, ustno
  • Janez Kebe: Loška dolina z Babnim Poljem, zal. Družina, LJ., 1996

Kraj: domnevno Babno Polje
Datum: 1937
Avtor: ni znan
Zbirka: Župnišče Stari trg
Skenirano: 28. 3. 2012
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: