Preskoči na vsebino

1957 Rakek – Dirke formule Skiro

15. 07. 2022

Še zadnji napotki tekmovalcem pred začetkom pomembne dirke.

Osnovna šola Rakek je leta 1957 organizirala tekmovanje v vožnji s skiroji. Da je šlo zares kažejo resni obrazi tekmovalcev, opremljeni s štartnimi številkami. Seveda pa žal že v štartu niso bili vsi v enakovrednem položaju. Na makadamski podlagi so imeli prednost skiroji z gumijastimi kolesi. Takrat strogih predpisov opreme skirojev, kot je to danes v moto športu, še niso poznali. Med tekmovalci je bil tudi lastnik zbirke Srečko.

Dirka se je odvijala po pisti pred železniško postajo Rakek okoli parka »Zvezda«. Park je ime dobil verjetno po II. svetovni vojni.

Nekaj besed o parku in kiparju:

Pred drugo svetovno vojno je bil v sredini parka doprsni kip kralju Aleksandru. Odstranili so ga Italijani po okupaciji leta 1941. Kamniti podstavek spomenika je dolgo stal na zelenici med železniško postajo in postajnimi sanitarijami, in je dobro razviden v tem prispevku.

Po drugi svetovni vojni je bil leta 1953 postavljen spomenik, posvečen padlim z Rakeka in okolice. Bronast kip borke – bombašice, je delo kiparja Staneta Keržiča, ki stoji na podstavku iz klesanih kamnitih blokov na okrogli ploščadi na parkovno urejeni površini.

Akademski kipar in profesor Stane Keržič (1918–1969)

Akademski kipar in prof. Stane Keržič se je rodil 12. novembra 1918 materi Mariji in očetu Francu Keržiču, ki je 1911 prišel iz rodne vasi Sv. Vid (Žilce) za učitelja na dobrepoljsko šolo. Stane Keržič je v Dobrepolju obiskoval le 1. razred osnovne šole, ker se je družina leta 1926 preselila v Stražišče pri Kranju, kjer je oče Franc dobil mesto nadučitelja. Osnovno šolo je Stane končal v Stražišču, gimnazijo pa v Kranju. Druga svetovna vojna je zaustavila njegovo izobraževanje. Zapustila pa mu je neizbrisne spomine, krvave, polne obupa, strahu, sovraštva in bojev. Leta 1945 se je vpisal na srednjo tehniško šolo v Ljubljani, v kiparski oddelek, ki ga je vodil naš France Kralj. Z odlično osnovo je bil med prvimi, ki je obiskoval novoustanovljeno Akademijo likovne umetnosti v Ljubljani in jo končal skupaj s specialko leta 1949 kot najboljši študent.

Na akademiji je spoznal in se zaljubil v kiparko Marijo Benedetti, s katero se je tudi poročil. Živela in ustvarjala sta skupaj, v neprestanih pogovorih o umetnosti in drug drugega dopolnjevala v njunem umetniškem stremljenju. Žena Marija mu je bila tudi model pri oblikovanju kiparskih stvaritev.

Takoj po končanem študiju se je Stane z Marijo lotil obilice kiparskih nalog, ki so jih takoj po 2. svetovni vojni narekovale spomeniške akcije NOB po vsej Sloveniji. Kar 18 slovenskih krajev danes krasijo in opominjajo njegovi in Marijini spomeniki NOB.

Prvi kip je Stane Keržič postavil na Trgu padlih borcev na Rakeku. Kip je poimenoval »Borka« po junakinji Dušici, ki je ob napadu na Črni Vrh 1944 s svojim zgledom in hrabrostjo zasenčila moške. Drugi kip »Bombašica« stoji sredi Kočevja. Modelacija telesa je realistično obdana z vsemi značilnostmi likovne govorice tistega časa.

Tekmovali so tudi najmlajši, verjetno izven konkurence, saj niso imeli štartnih številk.

Samo dirko pa so vzeli zelo resno.

Pred štartom višjih kategorij. Tu se pozna že večja profesionalnost in sproščenost pred samim štartom.

Kljub naporom prepoznava tekmovalcev ni uspela. Želel bi, da to storite bralci starih slik.

Zanimiva je tabla z napisom: PREPOVEDANO PRIVEZOVANJE ŽIVINE.

Delno opremljene slike, škoda, da ni celotnega datuma. Tako bi lahko vedeli, ob kakšni priliki je bilo izvedeno tekmovanje.

Vse fotografije je posnel oče Srečka, Stanko Rychly, takratni nadzornik proge na Rakeku z aparatom, ki ga je prinesel iz partizanov.

Slovarček:

  • pista: tekmovalna steza

Viri:

  • Srečko Rychly
  • Identifikacija enote dediščine
  • Občina Dobrepolje: Znane osebnosti

Kraj: Rakek
Datum: 1957
Avtor: Stanko Rychly
Zbirka: Srečko Rychly
Skenirano: 4. 4. 2022
Oblika: 3 fotografije

2 komentarja leave one →
  1. anacunder permalink
    19. 07. 2022 09:49

    Pozdravljen Srečko, moj gimnazijski sošolec! Le katero mesto si zasedel na dirki formule SKIRO?

    Liked by 1 person

Trackbacks

  1. Rakek – spomenik | Obeležja

Dodajte komentar