Skip to content

1972 Cerknica – Slatko od kljukve

29. 10. 2022

Na svojem fotoblogu je Miloš napisal: »Ne spomnim se, še v študentskih letih sem kupil nekaj kozarcev, na katerih je pisalo Slatko od kljukve. Drugačni časi so bili. Trgovine so imele drugačno izbiro, kot jo imajo danes. Želeli smo si stvari, ki se v trgovinah niso dobile. Če pa so jih slučajno dobili, jih je bilo potrebno kupiti toliko, da so zdržale nekaj časa. Tako sem si nabavil zalogo marmelade iz brusnic. Od takrat je že toliko časa, da sem pozabil, kdaj, kjer in koliko kozarcev sem kupil. Bila je uvožena iz CCCP in čisto poceni.

Brusnična marmelada mi je še danes najbolj všeč, tudi če jo lahko kupim, kolikor hočem. Ampak jesti je pa ne smem prav veliko.

Boža pospravlja po hiši, prišla je tudi do tistih omaric, ki jih ne odpremo prav pogosto. Izgleda, da smo vanjo zložili stvari še ob selitvi. Kot rezultat čiščenja mi je na mizo prinesla tudi ta kozarec. Saj marmelada ni pokvarjena, ni pa več užitna. Pred mnogimi leti smo odprli podoben kozarec in ugotovili, da je kislina čisto razpadla. Marmelada, ki je samo sladka in čisto brez kisline, pa ni užitna.

Ja, na zadnji strani je nalepka, ki veliko pove. Je iz tistih časov, ko roka trajanja še niso iznašli. Živila so bila uporabna toliko časa, dokler se niso pokvarila ali pa smo jih prej pojedli.  No, »septembar 1972« je že skoraj pol stoletja daleč. To je pa tudi za marmelado preveč.«

Brusnica je plazeča grmovnica, ki raste na severni polobli. Sadeži imajo veliko vsebnost sladkorja, vitamina C ter koristnih mineralov. Uporabljajo jih za čaj, sokove, sirupe, marmelado, vino, želeje in tudi pripravo tonika za kožo. Cvetoče brusnice so upodobljene na grbu švicarske občine Besenbüren, leta 1967 je v Sovjetski zvezi izšla znamka s podobo brusnice, po njej si je nadela ime irska rock skupina The Cranberries.

Brusnicam s sladkorjem so v Beogradu nadeli ime slatko, kar pomeni sladko. Večina ve, da je to srbska specialiteta in znak gostoljubja. Tradicionalno jo ponudijo gostom kot dobrodošlico. Postrežejo ga v majhnih steklenih skodelicah s kozarcem vode. Sledita kava in slivovka.

Sladko iz kljukve je izvažala Sovjetska zveza. Leta 1972 smo bili spet prijatelji. Uvoznik je bilo srbsko podjetje Yugoslavia Commerce, podjetje za proizvodnjo, notranjo in zunanjo trgovino. Bilo je tudi generalni zastopnik za akustične aparate znamke Sony. Uvažali so vžigalnike Ronson, parfume Old Spice, švicarske ure Gruen Geneve itd. Leta 1967 so v Moskvi podpisali pogodbo z zunanjetrgovinsko organizacijo Sovjetske zveze SOJUZ KOOPVNEŠTORG o izmenjavi blaga za široko potrošnjo. Jugoslavija je izvažala konfekcijo, trikotažo, najlonske rjuhe, razno galanterijo, barve, cigarete, alkoholne pijače in drugo. Iz Sovjetske zveze smo prejeli surovine in reprodukcijski material.  Leta 1970 je vlada določila dodatne davke in carine na uvoz. To je podjetje zelo prizadelo. »To je napad na jugoslovanski standard«, so dejali. Podjetje je imelo za 800.000 klirinških dolarjev sklenjenih pogodb s Sovjetsko zvezo in Madžarsko za uvoz graha, fižola, konzerv paradižnika, kislih kumaric in drugih jestvin med njimi tudi »slatko od kljukve.«

Varenje je izvažal »SOJUZ KOOPVNEŠTORG«. Je tradicionalna ruska domača marmelada. Kakšna je razlika med varenjem in marmelado? Varenje je kuhano sadje s sladkorjem. Sestavine se prepojijo s sirupom, ki nastane, ne smejo pa biti prekuhane ali izgubiti oblike. Tradicionalne ruske čajanke ni bilo brez tega. Do leta 1801 Rusija ni proizvajala sladkorja, v tujini je bil drag, zato so varenje pripravljali z medom. Imeli so ga radi tudi ruski carji. Vsaka družina ima svoj recept, ki ga skrbno varuje. Uživamo ga kot sladico, preliv za palačinke, nadev za pite ali cmoke, torte, piškote, sladilo za čaj ali kar tako.

Slovarček:

 • kljukva: sibirska brusnica
 • CCCP: kratica za Sovjetsko zvezo, izpisana v cirilici in ruščini (SSSR – Sojuz sovjetskih socialističeskih respublik)
 • klirinški dolarji: obračunska enota – obračunavanje zunanjetrgovinskih terjatev in obveznosti med dvema državama v valuti, določeni s sporazumom; Še bolj po domače: državi sta se dogovorili za vrednost dolarja in po tem tečaju menjavali blago med seboj, da ni bilo treba uporabljati pravih dolarjev, ker jih ni imela ne ena ne druga.

Viri:

Kraj: Sovjetska zveza, Beograd, Cerknica
Datum: 1972; 2022
Avtor: SOJUZ KOOPVNEŠTORG; Miloš Toni
Zbirka: ni več
Fotografirano: 23. 1. 2020
Oblika: fotografije predmeta

4 komentarji leave one →
 1. France permalink
  29. 10. 2022 07:48

  Imaš v posodi apnenčno oblogo? Nalij vanjo vode do gornjega roba obloge , jo zavri, daj vanjo ustrezno število vrečk brusničnega čaja in pusti stati 12 ur. Obloga se bostanjšala ali pa celo izginila.
  Če ga boš popila, boš popila tudi kamen, ki se je v posodi nabral.

 2. Arne Kozina permalink
  29. 10. 2022 08:09

  Slatko je sladka specialiteta, ki izvira iz Orienta. Pri naših južnih bratih, v Srbiji, Makedoniji in Bosni, jo servirajo za dobrodošlico svojim gostom. Največkrat je iz sadežev, tudi brusnic (tam kjer so). Jaz sem si zapomnil slatko od ruže (vrtnic). Sicer pa brusnice (vaccinium vitis-ideaea) pri nas rastejo v Alpah in so sorodnik veliko bolj znanih borovnic (Vaccinium myrtillus), ki so sicer doma na daljnjem severu.

 3. Daniel permalink
  30. 10. 2022 14:05

  Sam sem imel priložnost v Skopju, še v prejšnjem stoletju, poizkusiti slatko od crnog patlidžana/sladko iz jajčevcev oz. melancanov, katerega je pripravljala stara mama poslovnega partnerja.V sladkornem sirupu so bili koščki in nikoli prej ali kasneje nisem imel te možnosti. Bolj sem cenil to priložnost, kot da bi bila na kakšnem poslovnem kosilu. Spomin na to specialiteto mi je ostal kot nekaj izrednega.

 4. 30. 10. 2022 15:27

  Sladice iz melancan pa človek res ne bi pričakoval!

Dodajte komentar

%d bloggers like this: