Preskoči na vsebino

1953 Metulje – Metuljci na smučeh

24. 02. 2023


V nedeljo, 5. februarja letos, je bloško športno društvo po petih letih ponovno organiziralo tradicionalne bloške teke. V pravi zimski pravljici, ki je bila letos na Blokah kar dolga, je na 7 km in 20 km teklo skoraj 300 tekačev in tekačic. Pohvale za organizacijo, pripravo prog in vse ostalo se še kar vrstijo. Prvič odkar se od leta 1975 pripravljajo bloški teki pa se je zgodilo, da sta v absolutni kategoriji zmagala Bločana – Nejc Širaj iz Metulj na 7 km in Philip Lavrič Pregelj iz Nove vasi na 20 km. Oba z veliko prednostjo. V svoji zibelki  smučanje ni pozabljeno. Naprej živi z mladimi generacijami v novih oblikah in tehnikah in ni ga prijatelja smučanja, ki si ne želi drseti na smučeh čez holme in ravnice naše planote.

Leta 1953 pa je bilo marsikaj drugače. Današnja slika kaže metuljske otroke in mladino, najbrž na zgodnje pomladno nedeljsko popoldne, sredi vasi s smučmi. Oprema in oprava je, da bi se človek zjokal. Samo dva fantiča imata po dve smučki – kaj smučki, bloška ploha, ostali pa po eno ali nobeno ali pa samo palice v rokah. Tako so lahko čakali, da se bo kdo naveličal in bodo prišli na vrsto za preizkus smučarskega znanja. Večina so kar v gumijastih škornjih, saj so bili gojzarji takrat velika redkost. Na stolčkih sedijo najmlajše, večinoma deklice, ki so za smuči še premajhne. Sani ni videti.

Metulje so med poletno ofenzivo 1942 požgali Italijani. Že pred tem so izdali odlok o obvezni oddaji smuči italijanski vojski, ki jih je uničila. Bali so se spretnih bloških smučarjev, da jim ne bi kje udarili izza hrbta. Tudi na sliki se vidi, da so hiše od vojnega razdejanja le za silo popravljene. Kljub temu kar nekaj žensk in fantov z zanimanjem gleda fotografiranje otrok.

Kako hudi so bili Metuljci za smučarijo, je znano že iz Valvazorjevih opisov. Živa je tudi anekdota, da je France Širaj – Cukov smučal tudi bos, kadar ni imel čevljev. Sam si je naredil smučino in nato so merili čas. Le 7 minut je potreboval na smučeh od Metulj čez cela Resja do župnijskega kozolca pri Fari! Ni čudno, da še danes velja star pregovor: “Metuljci so junci, samo eden je bil vol, pa še je tisti je v Topol zbezlov!”

Neznani fotograf je sredi vasi pred Udinovo hišo na pomladanskem snegu ujel smučarje in firbce:

  • Miščov Lojze, Stane Kraševec, Brane Kraševec, Stane Širaj, Jožek Širaj.
  • Zadaj jih opazujejo fantje Lojze Širaj – Lenčkov, Lojze Lavrič – Lovričov in Lojze Pirc – Antonov.

  • Edina deklica med smučarji je Iva Mežnarjeva, sledijo pa Tone Mežnarjev, Ive Širaj in Jože Antonov.
  • Zadaj sedijo deklice: Verena in Danica, Fani in Iva pa držita v naročju dvojčici Nado in Ančko Širaj.
  • Zadaj zadevo opazujejo ženske. Zapisal sem si le imena, ker so tako značilna: Malka, Johana, Karolina, Neža, Mima …

V Metuljah je že leta 1531 živel kmet Peter Šraj (Shrai). Sklepajo, da priimek izhaja iz nemške besede schreien – kričati, ali pa je bil schreiner – mizar. Izročilo pravi, da so najstarejša rodbina v vasi Tgorenji – tudi Širaj.

Metuljci so bili vedno malo posebni. Morda tudi zato, ker njihove korenine segajo do starih predrimskih Japodov, prebivalcev Metulluma, kar pa novodobni zgodovinarji zanikajo. Kdo ve, kaj je res? Je pa res, da imajo Metuljci edini na Blokah v vasi dvakrat žegnanje, njihov zavetnik je sv. Anton, ki goduje 17. januarja in ga imenujemo prašičar, pa tudi v juniju imajo žegnanje, ko goduje sv. Anton imenovan fižolar. Za zimsko žegnanje so nekoč otroci in odrasli v Metuljah lahko po maši smučali cel dan. S tem naj bi prosili za dobro letino in zdravje. Pripravili so tudi licitacijo suhih svinjskih udov in klobas. Izkupiček licitacije je šel za cerkvene potrebe. Ker je sv. Anton tako dober zavetnik in priprošnjik za zdravje prašičev in druge živine, darovalcev za metuljsko lestanto ni manjkalo. Metuljska cerkev je vedno imela v vasi svojo kaščo, kjer so se hranili ti darovi. Zvečer je na dan žegnanja sledil ples. Za vsakega nekaj, za dušo in telo!

Bloške tekaške proge tudi danes vedno zavijejo do Metulj, da tudi novodobni tekači obiščejo pravi rojstni kraj starosvetnih bloških smuči.

Slovarček:

  • lestanta: licitacija, dražba

Viri:

  • Jože Lavrič Cascio – Bloke središče Kranjske
  • Magda Ivančič roj. Širaj, Nova vas

Kraj: Metulje
Datum: 1953
Avtor: neznan
Zbirka: France Škrabec
Skenirano: 24. 2. 2022
Oblika: kopija fotografije

One Comment leave one →
  1. Anonimnež permalink
    25. 02. 2023 11:39

    Bravo Bločani, bravo Metulci

    Všeč mi je

Dodajte komentar