Preskoči na vsebino

1936 Selšček – Tamburaši

20. 05. 2023

141204764
Eden izmed zanimivejših prispevkov iz naše vasi Selšček iz obsežne Nagličeve zbirke so prav gotovo Tamburaši, kakor se je imenoval vaški orkester, ki je za tako majhno vas obsegal kar številno zasedbo, kot je razvidno iz fotografije. Po večini so ga sestavljali pevci cerkvenega pevskega zbora. Fotografirani so pred Bebrovo (danes Koširjevo) hišo, kje so tudi največkrat vadili, ali pa pri Mivčih – Švigljevih.

Pri Mivčih so vadili v ‘hiši’ s krušno pečjo, kar je razvidno tudi iz nekaterih drugih ohranjenih fotografij. Igrali so ob nedeljskih popoldnevih ali kakšnih drugih priložnostih v vasi in v Orlovskem domu v Begunjah, kjer je bila zelo aktivna tudi takratna dramska skupina.

141204764-001 Skrajno levo z berdo – glasbilom podobne velikosti kot kontrabas, le da se nanj igra na strune, kot na tamburico – je Jožef Švigelj (Mivč Pepe). Bil je zelo aktiven, tako kot glasbenik in v gledališki skupini v Begunjah, o čemer priča tudi kar nekaj ohranjenih fotografij.

V prvi vrsti levo je njegov brat Mivč Janez, drugi Jože Petrič, v drugi vrsti drugi z leve zraven Pepeta je Petrič Ivan – Bebrov, gospodar hiše, pred katero je orkester fotografiran.

V prvi vrsti z leve je Avsec iz Loške doline, ki je zažgal Mramorjevo hišo, druga Angelca Obreza por. Košir, spredaj, še fantek, sedi Tone Obreza, ki je bil ubit med 2. svetovno vojno. V drugi vrsti od leve proti desni zadaj stoji Primoščov Žan, skrajno levo stoji Mačkov Ivan – kovač. Vsi igrajo na tamburice.

Spomnim se, da je Angelca Košir – Koširjeva mama igrala tudi citre. Naša mama Ana jo je nadvse občudovala, da kako lepo igra in bila vsa vesela, kadar je zaigrala pri nas.

Viri:

  • vir 1: Jožko Meden
  • vir 2: Jožko Meden
  • vir 3: Anton Košir

Kraj: Selšček
Datum: 1936
Avtor: Peter Naglič
Zbirka: Roman Švigelj
Skenirano: 4. 12. 2014
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar