Skip to content

1953 Markovec – Pri Malenskih

3. 10. 2023


O Belem malnu in obiskovalcih v njem smo že precej pisali, a tej čudoviti sliki se preprosto nisem mogla upreti, čeprav o njej lahko povem le malo novega. Poznam le prizorišče skoraj do zadnjega kamna in dvoje ljudi na njej. Franc Truden je prišel v Markovec okoli leta 1953 in v krasnem poletno-jesenskem popoldnevu napravil to sliko.

Zanesljivo prepoznam Malenskega Slaveta, ki je v sedemdesetih letih zadnji mlel v starodavnem mlinu, dekle na desni, ki jo drži čez rame pa je njegova sestra Marija, ki se je potem poročila v Ljubljano in tam tudi dočakala upokojitev. V času na sliki je najbrž še študirala, postala je fizioterapevtka. Kdo je druga mladenka pa ne vem in tudi ne ali je deklica Slavetova najmlajša sestra Anga ali kakšna druga.

Ženski sedita na pručkah ali nizki klopci, ki so jo postavili konec starega kamnitega mostu. V ozadju sta poslopji žage in mlina ter stanovanjske hiše. Stavbi še stojita, vendar obnovljeni in v drugi funkciji, most pa se počasi podira, ker ga je razdejala poplava leta 1961 ali 1962, vsaka naslednja pa še malo bolj. Pa še kakšni gradbeniki vmes, ki so njegove lepe kamne porabili za krpanje drugih podobnih mostičev v dolini.

Vsi na sliki so praznično oblečeni: Slave je v beli srajci s temneje obrobljenim ovratnikom, Marija v pisani scela obleki in sandalih, neznanka v svetli bluzi s temno lajšto in svetlimi gumbki spredaj ter temnem krilu, na nogah pa ima bele nogavičke in temne nizke čevlje z vezalkami. Deklica ima svetlo oblekico, z volančki namesto rokavov, bele nogavičke in sandale s paščkom.

Malo se jim blešči, a ne dovolj, da bi bilo na sliki nakremženi – široko se smejejo.

Okoli Belega malna smo se takratni mulci radi zadrževali, ne samo zaradi vode, njenih zvokov in podob, ampak tudi zaradi obiskovalcev, predvsem pa zaradi domačih, ki smo jim bili najbrž kakšenkrat tudi nadležni: Malenski Atek nam je kdaj pa kdaj pokazal notranjost mlina, Malenska Mami je kaj povedala, k Slavetu smo kukali v hlev, kjer je krmil in čistil okoli krav in tiste krotke rjave stare kobile z rumeno grivo, predvsem pa smo prihajali zaradi Ange, ki se je včasih malo igrala z nami, preveč pa ne, ker je bila že velika in je morala kot velika tudi delati … Tam je z domačimi delal tudi sosed Kodelov Jože, pri ograji njihovega vrta ob cesti pa so se včasih ustavile vaške ženske, ki so hodile mimo in se zapletle v klepet, mi otroci pa smo vlekli na ušesa. Če ni bilo slišati nič zanimivega, pa smo se preganjali med sabo, naplatvali in vreščali, da so nas morali miriti, ker zaradi nas naj blu slišat’ grmieč’ga boga

Slovarček:

  • naplatvat’:otročje izsiljevati pozornost
  • naj blu slišat’ grmieč’ga boga: ni bilo slišati grmečega boga
  • lajšta: letev, v tem primeru paspula na obleki

Kraj: Markovec
Datum: okoli 1953
Avtor: Franc Truden
Zbirka: Janko Štritof
Skenirano: 12. 6. 2012
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar

%d