Preskoči na vsebino

1981 Cerknica – Štelnga

6. 10. 2023


Okrašen voz s smrekcami in panjkeljci ter skupina prešerno razpoloženih mladih fantov, obvezno s harmoniko v sredini. Ni treba kaj dosti razmišljati, kaj bi to pomenilo. Seveda naborniki na svoji štelengi. Fantje so doživeli potrditev za služenje v vojski. Imeli so svojega prevoznika, ki je veselo poziral ob svojih konjih in kot dober gospodar skrbel za varen prevoz. Ustavili so se kar na glavni cesti v Cerknici, prav nasproti fotografa. In tako je nastala prva slika, za drugo, “gasilsko”, so se pa sami približali fotografu. S tako okrašenim vozom so krožili po Cerkniški občini in se odpeljali celo do Podcerkve v Loški dolini v disko.

  • Čepijo: Roman Šubic (Cerknica), Igor Klančar (Dolenje Jezero), Franc Levar (Dolenje Jezero), Ivan Lončar (Cerknica), Tone Opeka (Zelše) in Franc Kebe (Dolenje Jezero).
  • Stojijo: Stanko Tekavec (Cerknica), Frenk Mevc (Zelše), Marjan Primožič (Dolenje Jezero), Rafael Kranjc (Cerknica), s harmoniko v roki je Tomo Mulec (Otok), Jože Semič (Cerknica), Jože Žnidaršič (Zelše), Viktor Adamič (Podskrajnik) in prevoznik Janez Petrovčič (Cerknica).

Slovarček:

  • štelnga: nabor

Viri:

  • Franc Kebe

Kraj: Cerknica
Datum: 1981
Avtor: Jože Žnidaršič st.
Zbirka: Franc Kebe
Skenirano: 16. 8. 2023
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar