Skip to content

1956 Ivanje selo – Obročarstvo 3.

26. 10. 2023

Izdelava obročev

Na fotografiji, posneti oktobra 1956, obročar Vesel, s fajfo v ustih in obveznim klobukom na glavi, sedi na rezivnici in pričenja obdelavo leskove palice, seveda ob ženski kontroli in vzpodbudi.

Na vrsti je prva faza obdelave leskove palice. Leskovo palico obročar s sekirico na debelejšem koncu malo razkolje, potem pa ta začetni razcepljeni del porine preko količka na rezivnici, da palica razpade v dva enaka dela.

Tudi drugo fazo izdelave obroča opravi obročar na razivnici. Grob obroč je treba na zunanji strani očistiti vseh grčic in drugih nepravilnosti, na notranji strani pa z rezilnikom zgladiti. Obročar pa mora imeti pri tem delu pravi občutek, da z rezilnikom zareže le toliko, kot je potrebno, da je obroč gladek. Če bi zarezal preveč, bi obroč lahko uničil, in vse dotedanje delo bi bilo zaman. Na začetku obroča je obdelana tudi zunanja stran, tako je obroč lepo oblikovan in pripravljen za zvijanje v koretelo. Za zaščito obleke je imel obročar oblečen nekak firtoh. Trske in trščice uporabijo za podneto v šporgetu ali krušni peči, nekje sem prebral, da če jih je bilo obilo, so jih uporabili tudi za nastiljo živini.

Iz leskovih palic so nastali obroči, ki pa jih bo potrebno za transport na trg še primerno embalirati. O tem pa v nadaljevanju Obročarstva.

Slovarček:

  • šporget: štedilnik na drva

Viri:

  • Poklic, ki izumira. Tovariš 25. 11. 1956 na strani 1219, številka 46.

Kraj: Ivanje selo
Datum: oktober 1956
Avtor: Svetozar Busić
Zbirka: Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije, fond Delo
Skenirano: —
Oblika: 2 datoteki

One Comment leave one →
  1. 26. 10. 2023 08:17

    Nadvse zanimivo! Naj dodam samo ime rezivnice na sliki kot ji rečemo v Loški dolini: rezilni stol (rzieune stou). Uporabljal se je za špičenje natkov (fižolovk), pri pripravi viter za košare, beljenju leskovih palic za grabeljšča , to je ročaje grabelj in najbrž še čemu.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: