Preskoči na vsebino

1956 Ivanje selo – Obročarstvo 2.

25. 10. 2023

Pred obročarjevo hišo je precejšnja zaloga leskovih palic

Otovorjenega, gotovo tudi izmučenega 82-letnega obročarja Vesela je na hišnem pragu v Ivanjem selu jeseni leta 1956 pričakala žena. Verjetno s šilcem “kačje sline”, čeprav tega na fotografiji ni videti.

Zanimiv in zelo poveden posnetek. Kar obilno zalogo leskovih palic si je ustvaril obročar, tako bo lahko čez zimo zvil kar precej koretel. V ospredju pred drvmi je nekaj butar leskovih palic, v ozadju za vejami za drva, pa je že kar obilen kup. Še parkrat se bo podal v gmajno po leskove palice, pa bo imel za zimske dni zagotovljeno delo, pa še nekaj bo zaslužil. Za koretelo je dobil 150 do 200 dinarjev, odvisno od velikosti. Kaj je to pomenilo, je danes težko presojati, je pa bil Vesel kar zadovoljen s tem zaslužkom. V ospredju je še obročarski stol, z odprtino v sredini, kamor zleze obročar, ko spleta koretelo. Količki na stolu so lepo razporejeni v krogu, da je dokončana koretela lepe oblike. Pod stolom je že nekaj izdelanih obročev, pripravljenih za spletanje v koretelo, na hišni zid pa sta prislonjeni že dve izdelani koreteli povezani z vito trto.

Pred zimo bo potrebno okleščene veje, namenjene za drva, debelejše še zrezati na kobili s kambarco, tanjše pa razsekati na polena s sekiro na čoku in zložiti v drvarnico. Dela ne bo zmanjkalo.

Še eno značilnost tedanjih časov vidimo na fotografiji, lesen plot okoli grede pred hišo, kjer je gospodinja pridelala nekaj zelenjave, vsaj delček pa je bil namenjen za cvetlični vrt, ponos vsake hiše.

V ozadju pa je še precej boren ostanek nekakšnega sadovnjaka.

Slovarček:

  • koretela: sveženj, zvitek lesenih obročev iz leske
  • kambarca: ročna žaga z ukrivljenim lokom

Viri:

  • Poklic, ki izumira. Tovariš, 25. 11. 1956 št. 46, stran 1219.

Kraj: Ivanje selo
Datum: oktober 1956
Avtor: Svetozar Busić
Zbirka: Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije, fond Delo
Skenirano: —
Oblika: datoteka

No comments yet

Dodajte komentar