Skip to content

1941 Cerknica – Z vozički na Placu

29. 08. 2010

Zagotovo je nedelja, še bolj verjetno praznik. Vsi so praznično oblečeni in dobre volje. Zbrali so se okrog dveh vozičkov, v katerih sta verjetno dojenčka.  V ozadju pri, Jurčkovem taboru, vidimo ljudi, ki se vračajo od maše.  Prav lahko je fotografija nastala spomladi, ob veliki noči, zagotovo pa v nedeljo.

V bel plašč je na levi ogrnjena Alojzija Zgonc.  Poleg nje stoji Ivo Harmel z gospo Harmel.  Iz ozadja se steza Martin Kralj (oče Marjana in Borisa), desno od njega je Amalija Zgonc, potem pa Anči  Zgonc in Anica Turšič (babica). Izza Anči kuka še  Anton Zgonc.

____________________________________________________________

Vse tri fotografije  so približno enakega izgleda in  formata  a sklepam, da je prva nastala nekaj mesecev ali kakšno leto  pred drugima dvema. Osebe na prvi fotografiji so bolj poletno oblečene.

Iz fotografije je razvidno, da hiše sredi  Placa v času fotografiranja  ni več, le še stara, zidana  drvarnica ob Jurčkovem taboru še stoji. Po Jurčkovem taboru se prav do strehe po zidu vzpenja bršljan.

Pred gostilno Zgonc

V pomladnem soncu so se mame srečale na sprehodu. V vozičku je Vojko Harmel, na kolesu pa Andrej Zgonc. Stojijo: gospa Harmel, Amalija Zgonc in Vera Zabukovec.  V ozadju, na vogalu današnje knjižnice, je s klobukom še Anton Zgonc.

Fotografija je nastala v času italjanske okupacije. Nad vrati gostilne “Pri Zgoncu” je italjanski napis “Trattoria Marija Zgonc”.

Vojko Harmel, Andrej Zgonc, Zdravko Zabukovec

Vozička sta drugačna, novejšega tipa od tistih na naši priljubljeni fotografiji. Sta sodobnejša, bolj “športna”. Imata celo nekakšen varnostni pas, ki pa tehnično še ni bil razvit do popolnosti.

Kraj: Cerknica
Datum: neznan, v času italijanske okupacije
Avtor: neznan
Zbirka: Aleksander Zgonc
Skenirano:  14. 4. 2010
Oblika: tri fotografije.

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: