Skip to content

1953 Stari trg – Fizkulturni nastop (2)

23. 10. 2010

Prejšnji <– prispevek istega dogodka

8. redni letni nastop 24. maj 1953

Na prizorišče prihajajo nastopajoči. Najprej zastavonoše in vodstvo, potem pa ostali nastopajoči, lepo po vrsti, od najmlajših do najstarejših. Vas to kaj spominja na olimpijske igre?


Po prvi objavi tega dogodka na naši strani sem o  prireditvi poklepetala  z nekaterimi tedaj aktivnimi člani Telovadnega društva  Partizan. Marsikaj zanimivega so mi povedali o tistih časih.

____________________________________________________________

Janez Kandare iz Loža (rojen v Kozariščah) mi je povedal:

Običajno so bili nastopi za 1. maj.

K sodelovanju v  društvu TVD partizan so ga povabili, ko je začel delati na Kovačevi. Vsaj 80 % aktivnih članov društva je bilo iz Podcerkve, ostalo so bili posamezniki iz različnih vasi. Vsi nastopajoči na prireditvi so bili iz Loške doline.  G. Janez se spomni, da so dvakrat nastopali tudi v Novi vasi in menda enkrat celo v Cerknici. Sam je telovadil v društvu od leta 1953 dalje.  Leta 1957 je odšel v vojsko, po vrnitvi domov pa društvo ni bilo več dejavno.

Za nastop so si oblekli bele spodnje majčke. Hlače in copatke iz blaga pa so za nastop dobili v društvu. Skupaj z ženo sta mi pomagal nastopajoče iz prve objave tudi  poimenovati.

Sebe je prepoznal po frizuri, a ni čisto gotov. Bolje se spomni sotekmovalcev iz kasnejših let. Tudi sam hrani nekaj slik svojih nastopov,  a vse so iz nastopov v kasnejših letih.

Potrdil je tudi imena telovadnih učiteljev, ki smo jih zapisali že  ob prvi objavi.

Ko sem mu povedala za avtorja objavljenih fotografij, se je takoj spomnil, da je tudi sam obiskoval tečaj fotografije, ki ga je vodil g. Vinko Toni v Starem trgu v Kovačevi hiši, na vrhu v izbi. To hišo v Starem trgu bolje poznamo pod »delikatesa«, danes so tam na novo uredili bar Lipa.

____________________________________________________________

zbor vseh nastopajočih - gledalcev tudi ni manjkalo

Za zastavami so se v strogem redu postavili nastopajoči po spolu in  starosti. Vsaka skupina ima svoje kostume. Takih nastopov se moja generacija še spomni iz  mladosti ob prazniku mladosti – 25. maju, ki je postal praznik šele 1957. Današnja mladina tovrstnih nastopov ne pozna.

skupinski nastop deklet z obroči

Zofija Kandare iz Šmarate (naša znaka iz šolske fotografije Stari trg 1952/53 4. razred) se na slikah iz prve objave ni prepoznala, mogoče se bo našla na kakšni od teh.  Prepoznala pa je kar nekaj nastopajočih.  Spomnila se je, da so nastopale v belih srajčkah in da so imele krilca rdeče barve. Hlačke pa so bile modre. Ne vem, če se spomni prav teh, ki so na sliki, a po odtenku sive bi to celo lahko držalo. Spomni se tudi učitelja Vinka kot zelo strogega učitelja.

nastop društvenega podmladka

Ko pa je Janez Kandare iz Šmarate zagledal fotografije telovadnega nastopa, je najprej vzkliknil: »Joj, kako je bilo takrat lušno.« Tudi sam se ni prepoznal na prvih fotografijah. Mi je pa zaupal s kakšnim žarom so takrat telovadili. Za primer je navedel naslednji dogodek: “Cel dan smo napravljali drva v Bički gori (približno 12 km do Starega trga). Proti večeru sem pa še celo pot proti domu tekel. Zavil sem naravnost v TVD, doma se nisem ustavljal. Tam smo se družili in telovadili vse do polnoči. Bili smo vsi premočeni. Potem pa domov. Ob štirih zjutraj sem spet vstal in šel drva sekat. Pa ni bilo nič hudo. Saj nam ni bilo mus, smo šli radi, ko je bilo pa tako lušno. Kondicije sem imel pa kot vol.”

dekleta med nastopom s kiji

Od leve proti desni:

 • Zofka Hace – Mežnarjeva iz Podcerkve
 • Lužarjeva Ana, poročena Pišek, Podcerkev
 • Ana Pavlič – Pavlčeva iz Podcerkve
 • Milka Kotnik, por. Škrbec
 • Ruglova Slava, Stari trg, poročena Modic
 • Milka Zabukovec iz Mandrg – Stari trg, poročena v Avstralijo

____________________________________________________________

O dogodku sem poklepetala tudi z Ano Pavlič  (tretja z leve) in ta mi je povedala:

“Vaje so potekale dvakrat tedensko. Pri društvu sva telovadili  skupaj s sestro Tino. Copatke nam je šivala Piškova Ana (druga z leve), ker je doma imela šivalni stroj (mašino) od mame. Prvi vzorec je dobila od tete iz Kranja. Izdelovala jih je iz rabljenih rjuh. Na podplat smo dele dve ali tri plasti. Za trakec smo porabile  vezalko (šnirnco) od močnejših čevljev (gojzarjev).  Copatki  so se največkrat  raztrgali že po prvi vaji. Pa smo spet trgale (parale) rjuhe….”

Po zanimivem klepetu ob njenem velikem,  lično urejenem albumu iz  časov, ki jih sama ne poznam, mi je o samem nastopu povedala še naslednje: ” Ob nastopu nas je spremljala živa glasba. Na črn klavir je igrala ga. Jenko, žena učitelja Metoda. Klavir je bil v telovadnici, ob nastopu pa so ga prinesli na igrišče.”

Iz zapiskov na njenih fotografijah nastopov se razbere, da so nastopale  tudi na Blokah, v Ljubljani in leta 1952 celo v Šempetru na Krasu (danes Pivka).

____________________________________________________________

Od tu dalje pa naj govorijo samo še  slike in glasba.

Klikni za animacijo

Klikni za animacijo

____________________________________________________________

Kraj: Stari trg
Datum: maj 1953
Avtor: Vinko Toni
Zbirka:Vinkotov kufr
Skenirano: 9. 9. 2010
Oblika: negativ 135

Prejšnji <– prispevek istega dogodka

8 komentarjev leave one →
 1. anitamanfreda permalink
  22. 03. 2011 20:35

  NOTRANJSKI LISTI I, str. 172, kjer zasledim “Dne 25. v. 1953 so šolarji sodelovali na VII. javnem telovadnem nastopu “Partizana”, ki je bil organiziran v počastitev 60- letnice maršala Tita.”

 2. Anonimno permalink
  2. 03. 2015 18:14

  Imam slike od moje mame zofije hace sa ove tjelovadbe koje nisu objavljene Zagreb

  • 2. 03. 2015 21:24

   Če imate kakšne možnosti, da bi fotografije poslali, jih lahko objavimo.

   • Anonimno permalink
    2. 03. 2015 23:01

    Lako ih posaljem , ali ih trebam nazaj ,to mi he veliki spomin potrebujem adresu ili da zamolim slovenski dom u zagrebu

 3. 3. 03. 2015 08:12

  Ni čudno, če so mi ti nastopi zdeli veličastni in se mi za vse življenje vtisnili v spomin. KER SO BILI RES!! In so še.

 4. Anonimno permalink
  3. 03. 2015 22:29

  03. 03.2015
  Pod 5 sliko peta je Glavaš Tomislava poročena Modic
  Lep pzdrav

 5. Anonimno permalink
  3. 03. 2015 23:08

  Na slici 5 prva oseba sa lijeve strane nije Zofija Hace poznam svojo memo. sin Tomislav

 6. Anonimno permalink
  4. 03. 2015 14:17

  Zofija je prva z desne če stojiš za njimi

Dodajte komentar

%d bloggers like this: