Skip to content

Cerknica 1959/60 4.b razred

18. 11. 2010

Spet smo našli eno srčkano sliko iz šolskih dni. Pravijo, da se vsak človek s spoštovanjem in toplino spominja rojstne hiše, domače vasi, torej vse kar je prvega in prav posebno se spominja prve šole. Zato so nam slike iz šolskih dni tako drage.

V šolo na Veliki gasi, v učilnico v prvem nadstropju na Kovačevo stran, je leta 1960 vstopil fotograf in ovekovečil pridne učence skupaj z učiteljico Milko Kranjc. Kakšne posebne priprave na slikanje ni bilo. Če bi vedeli vnaprej, da bo prišel fotograf, bi postavili zemljevid “Ljudske republike Slovenije” v “level”. Tako pa na zidu  visi postrani. Kakor je videti skozi okno, je na Kovačevi strani še sneg.

V vsaki učilnici je bila peč. Pozimi smo kurili z drvmi. Jeseni so na šolsko dvorišče kmetje  pripeljali ogromen kup klafter. Te klaftre je na “cirkular” zrezal France Hrbljan. Ko so bila drva zrezana, smo jih učenci znosili v drvarnico, ki je bila pod spodnjo, takrat na novo zgrajeno učilnico.

Na fotografiji so v učilnici  “nove klopi”, ki so imele prostor za šolsko torbo ob strani. Te klopi pa niso bile posebej trdne. Zaradi prerivanja med odmori je marsikatera klop utrpela poškodbe. In te vrste klopi so se rade poškodovale. Ponavadi je odletela cela (dvojna) noga. Imeli pa smo to srečo, da je bil oče našega sošolca Toneta mizar in nam je poškodovane klopi vedno brez plačila sestavil in zlepil. Posebno veselje je bilo, kadar smo lahko med poukom nesli klop v popravilo na Gradišče, kjer je bil Tonetov oče zaposlen.

____________________________________________________________


Od leve proti desni. 

Prva vrsta: Mili Gogala, Dušan Mozetič, Magda Mele in Ivanka Korošec (vidimo  le del obraza).

Za njimi: Jože Žnidaršič, Marjan Lovko in Jože Mele.

Zadaj: Jožica Lovko, Ivanka Zorman, sklonjena je Marija Godeša.

Prva vrsta: Ivanka Korošec, Kati Skuk.Druga vrsta: dvojčka Jože in Miro Žagar iz Dolenje vasi, Drago Kozlovič kot tretji in Lojze Doles, ki sedi, tako kot vsi in kar se za Cerknico spodobi,  na prepoznavnem Brestovem stolu Sardan. 

V tretji vrsti: Klančar Milka, Olga Štrukelj, Danica Stare, Marija Škrlj in France Svet.

Zadaj: Dušan Klančar, Bojan Markun, Slavko Mikše, Darinka Jankovič in Milena Švelc.

Iz fotografije je razvidno, da učenci v sprednjih vrstah nekaj pišejo, v zadnji pa, kot se spodobi za zadnjo klop, ne piše nihče. Kdo ve, kje so njihove misli. 

Na hrbtni strani je zapisano s svinčnikom, ki se komaj še vidi. Z otroško pisavo,  nam v vednost piše, da se je slikal 4.b razred. To pa je bilo davnega šolskega leta 1959/60.

Kraj: Cerknica
Datum: pomlad 1960
Avtor: neznan
Zbirka: Dušan Gogala
Skenirano: 15. 9. 2010
Oblika: fotografija

2 komentarja leave one →
  1. Anonimno permalink
    9. 01. 2011 20:19

    tretji v zadnji vrsti je Jože Svet, med Bojanom in Slavkotom.

  2. 6. 04. 2011 08:23

    Drugi z leve v zadnji vrsti je Svetov Jože iz Dolenje vasi pri Cerknici

Dodajte komentar

%d