Skip to content

Cerknica 1965/66 – Osmarji v Vrbi

8. 06. 2011

Šolska ekskurzija je bil poučen izlet učencev, na katerem smo spoznavali domovino, zanimivosti iz naše zgodovine, velika dela naših rojakov in seveda sami sebe.

V osmem razredu sta nas vodila razrednika, ki sta imela oba veliko veselje s potovanjem in raziskovanjem, zato so bili naši izleti vedno zanimivi.

____________________________________________________________

Skupinska fotografija 8. a in 8.b razreda tiste generacije, ki je pričela  osnovno šolanje leta 1958, zaključila pa 1966,  je nastala pred rojstno hišo dr. Franceta Prešerna v Vrbi na Gorenjskem.

Narejena sta bila dva posnetka, vsakega je naredil drug fotograf, kar lahko razberemo iz različne sestave skupine – tisti, ki na fotografiji manjka, je slikal.

____________________________________________________________

Prva fotografija. Spredaj čepi Bernarda Urh, za njo Jana Zupančič. Stojijo od leve: Ljudmila Kranjc, Marja Kranjc, Darja Sernel,  Danica Brancelj, za njo Metka Štrukelj in Iva Udovič. V črtastem puloverju je Bojan Truden, za njim levo Ivan Kranjc, desno z roko na ramenu Borut Brglez.  Zadaj ob zidu nasmejana Anica Kos, poleg nje desno Marija Šemrov in dve neprepoznani dekleti (vidimo samo oči). Za Bojanom desno je v ruti Majda Kraševec. Za njo se smejeta Tatjana Šajn in Teja Ribič. Na skrajni desni sta Matic Šajn in Bojan Štefančič (tudi zadržuje smeh), pred njima razrednik 8.b razreda France Dolničar.
V prvi vrsti Viko Kebe, Milena Zgonc in Bojana Kranjc. Zadaj fantovski “oddelek” Darko Mikše, Bojan Petrič (na drugi fotki bo manjkal ! ), za njima Boštjan Skuk. Boris Demšar, Janez Vidmar, Jože Obreza, zadaj Janez Dovjak in skrajno desno Branko Hiti.
Na vrhu stopnic Breda Lesar, Slava Bajc, Janez Caserman, na naslednji stopnici Janez Petrovčič, Edvard Vičič, Stanko Ferfila, Roman Švigelj,  sedi Marjan Mele. – Piramida deklet: na vrhu Anica Bauman, pod njo Sonja Drobnič. V naslednji vrsti Magda Mesojedec in Milenka Braniselj, stopnico nižje Anica Čenčur, Mili Jerman, Magda Cimermančič ter na prvi stopnici Blanka Trampuž in Nevenka Majer.
Tole bo ena redkih fotografij, na kateri je tudi razrednik 8.a Vinko Toni. Razlog je preprost – največkrat je bil za fotoaparatom. Na fotografiji manjka Bojan Petrič, ki se je najverjetneje “javil” za ta podvig in postal avtor zgodovinskega posnetka.
V sredini tovariša Vinko Toni in France Dolničar. Fotografiranje je bilo zabavno, ker se vsi režijo.

Slovarček:

 • tovariš: danes se reče “gospod učitelj”

____________________________________________________________

Kraj: Vrba
Datum: 1966
Avtor: Vinko Toni in  Bojan Petrič (?)
Zbirka: Bojan Štefančič
Skenirano: 6. 6. 2011 (Bojan Štefančič)
Oblika: dve fotografiji

5 komentarjev leave one →
 1. Tina permalink
  10. 06. 2011 04:27

  Bojan, jaz te nikoli ne bi prepoznala!

 2. bojans permalink
  10. 06. 2011 06:32

  Hm, ja, sem bil drugačen … 😉

Trackbacks

 1. Cerknica 1965/66 Trdnjava nad Senjem « Stare slike
 2. Pred Prešernovo hišo v Vrbi, 1965 | generacija66
 3. 1945 Cerknica – Portret mladega rojaka | Stare slike

Dodajte komentar

Discover more from Stare slike

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading

%d bloggers like this: