Skip to content

1930 Cerknica — Pogačnikov mlin in žaga 2

8. 07. 2011
tags: ,

Pogačnikova poslopja so stala naekaj metrov naprej od Žajfnce v smeri proti Begunjam, vendar na nasprotni strani ceste. Slika Pogačnikove žage, oziroma mlina in pripadajočih objektov  je bila posneta lepega sončnega dne okrog poldne zgodaj spomladi leta 1930, saj na drevju, ki se vidi v ozadju še ni videti odgnanega listja, čeprav drevo že cvete.

Na levi strani leve slike se vidi poslopje, v katerem je bilo zgoraj spredaj stanovanje, v nadaljevanju pa podstrešje. Spodaj je bila klet in v nadaljevanju hlev za živino.

Na desni strani prve slike je poslopje Pogačnikovega mlina. Mlin je stal tik ob potoku, skoraj nasproti Žajfnce in so ga pred nekaj leti podrli. Zdaj je na njegovem mestu vhod na Komunalo. Zadaj v sredini vidimo  tudi Pogačnikove svinjake, za katerimi je bil akumulacijski vodni jez, saj so padec vode porabili za pogon žage in mlina. Pred jezom se je torej nabirala voda in se preko grabelj , ki so zadrževale vejevje in drugo nesnago, spuščala k vodnim kolesom. Na kolesa je bila speljana t.i. spodnja voda.

V ozadju desne slike se vidi hišo, s slamo krito. To hišo je pred mnogimi leti kupil kovač Janko Meden in v njej uredil kovačijo, ki je delovala do pred nekaj let, ko je v njej še delal Jankotov sin Jože. Kovaštvo v tej hiši pa je z Jožetovo smrtjo zamrlo.

___________________________________________________________

Krasno pokrito ravno zunanje stopnišče z nizom dvanajstih kamnitih stopnic povezuje pritličje s prvim nadstropjem te zgradbe. Zidana kamnita ograja nudi varno vzpenjanje in spuščanje. Na vrhu stopnic je čudovito preddverje na dveh kamnitih stebrih povezanih z jeklenimi drogovi. Stopnišče vodi v stanovanje, pod stanovanjem pa je bila klet. Kot je že zgoraj zapisano, je bilo v nadaljevanju stavbe zgoraj podstrešje za seno, spodaj pa so bile Pogačnikove štale.

Pred nekaj leti so to lepo stopnišče podrli in na njegovo mesto postavili kontejnerje za smeti in odpadke. Podrli so tudi to dvokapno streho nad celotnim poslopjem  in naredili enokapno streho. Škoda, res velika škoda je, da takrat na Komunali še ni bilo sedanjega direktorja, ki ima odličen smisel za red in urejenost. Glede na čudovito urejeno okolico podjetja sem prepričan, da bi ohranil in obnovil tudi to stopnišče in ga obvaroval pred uničenjem.

To stopnišče je upodobil v eni od ilustracij povesti o Martinu Krpanu z Vrha tudi slovenski slikar in naš rojak Lojze Perko.

____________________________________________________________

This slideshow requires JavaScript.

____________________________________________________________

Viri:

  • Stane Šajn,
  • Nekaj stavkov sem uporabil iz knjige, katere avtorja sta dr. France Habe in Magda Šilc – Telič: Mlini in žage na vodni pogon – Ljubljana 1997, stran 13,
  • lasten spomin.

Kraj: Cerknica, Notranjaska cesta
Datum: 1930 — (ocena)
Avtor: Janko Skerlep
Zbirka: Slovenski etnografski muzej, zbirka: Ljudsko stavbarstvo, sliki N9770 in F000143….
Skenirano: 9. 6. 2011 (Slovenski etnografski muzej)
Oblika: digitalna kopija

Dodajte komentar

%d