Skip to content

1938 Rakek – Posvetitev nove cerkve

18. 12. 2011

Rakek, 30. oktober 1938. Krajani so se v pražnjih oblačilih odpravili k slovesni maši ob posvetitvi nove cerkve. Okolica je okrašena, čeprav je videti, da je bilo tu še nedavno gradbišče. Cerkev je Srcu Jezusovemu posvetil škof dr. Gregorij Rožman. Slika je nastala na cesti, ki se danes imenuje Na vasi. O dogodku je poročal Slovenec 31. 10. 1938 na 2. strani.


____________________________________________________________

V ozadju je videti Steržajevo hišo, katere polovico je najel Rudi Demšar in v njej odprl trgovino z mešanim blagom. Trgovina se je obdržala vse do 1. maja 1947.

Za obletnico oktobrske revolucije so rakovški partijci organizirali trošenje letakov in pisanje napisov po hišah. V tej akciji so, med drugim, na Demšarjevo trgovino z rdečo barvo napisali “Morte al fascismo” (smrt fašizmu). Italijani so nekemu moškemu ukazali, naj zbriše napis. Ta je vzel v roke železen drog in z njim tako močno drgnil po hiši, da je spraskal omet in se je napis še bolj poznal. Potem so poklicali zidarja Urbančiča, da je napis ometal z malto – in ko se je omet osušil, je bil novi omet zopet viden in prav lahko je bilo prebrati besedilo.

____________________________________________________________

Katarina Milavec, roj. Gantar je bila doma iz Rovt na Logatcem. Poročila se je z mojim pra dedkom Lovrencem Milavcem, ki je bil po rodu iz Gornjih malnov v Planini.
Janez Milavec, Katarinin vnuk in moj oče. Na sliki tega ni videti, mi je pa pripovedoval, da mu ni preveč dišal obisk pri maši, saj se je vedelo, da ne bo kratka. Pa še stara mama je bila z njim in bila je menda zelo stroga.

____________________________________________________________

Viri:

  • Ivanka Gantar: Rakek, Založba Mladika, Ljubljana, 2005

Kraj: Rakek
Datum: 30. 10. 1938
Avtor: neznan
Zbirka: Ivanka Gantar
Skenirano: 24.11.2011 Ivanka Gantar
Oblika: skenirana datoteka

Dodajte komentar

Discover more from Stare slike

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading

%d bloggers like this: