Skip to content

1938 Rakek – Posvetitev cerkve

16. 11. 2012

Nova cerkev na Rakeku je bil posvečena 30. oktobra 1938. Posvetil jo je škof Rožman, pričakalo pa ga je okrog tisoč Rakovčanov, ki so se zbrali pred cerkvijo Svetega srca Jezusovega. Slovesnost se je pričela s škofovim prihodom, malo pred pol deveto uro.

Poročevalec časopisa Slovenec je 31. oktobra 1938 zapisal, da so na dan posvetitve vihrale zastave po vsem Rakeku. Ob prihodu so se škofu najprej predstavili zastopniki oblasti in duhovščine. Učenka 4. razreda mu je izročila nageljne in deklamirala pozdravno pesmico. V imenu rakovških deklet je govorila gospodična Stražišarjeva, se škofu zahvalila za vse in ga ob tej priliki zaprosila, naj na Rakek pošlje še duhovnika, da bodo lako imeli mašo vsak dan. V imenu fantov je pozdravil škofa v narodno nošo oblečeni Jože Bombač.

Po kratkem ogledu cerkve se je začel slovesni obred posvečevanja, ki mu je sledilo darovanje in ob pol enih prva maša v novi cerkvi. Slovesnost je trajala več kot štiri ure.

Poleg škofa (blagoslovil je že temeljni kamen) so mašo darovali župniki Lovšin, Martinčič (Štrajhar), Kramarič, župnik iz Šempetra, župnik iz Knežane, kaplan in postojnski kaplan Koritnik.

Med množico je bilo opaziti tudi predstavnike oblasti in sicer bana, okrajnega načelnika dr. Matijo Malešiča, namestnika komisarja Dželepčiča in dekana Westra pa tudi predsednika odbora za zidavo nove cerkve trgovca Oblaka ter cerkvena ključarja Šemrova in Gombača.

Ženske so oblečene v plašče ali kostime. Starejše so pokrite z rutami, mlajše pa z beretami, ki so bile tedaj očitno zelo moderne, kajti redkokatera je brez nje.

Deklici sta zagotovo sestrici saj imata enaki oblekici in bareti. Oblečeni sta v lični jopici in ne zdi se, da bi ju zeblo. Morda ju bodo njuni potomci prepoznali

Kraj: Rakek
Datum: 30. oktober 1938
Avtor: neznan
Zbirka: Stane Kovšca
Skenirano: 1. 9. 2012
Oblika: fotografija

Dodajte komentar

Discover more from Stare slike

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading

%d bloggers like this: