Skip to content

1962 Cerknica — Ivana Zakrajšek

8. 01. 2012

Sem v letih, ko so postale Stare slike fotografije, ki sem jih sam posnel. Leta 1962 sem na Mali gasi, pred našo hišo, slikal Ivano Zakrajšek, ki se je pravkar vračala iz Amerike, to je iz Združenih držav. Tam je obiskala svoji dve hčerki. Ivana, klicali so jo Johana, je bila rojena na Dolenjem Jezeru. Mlada je odšla v Ameriko, kjer se je poročila s Francetom Zakrajškom.

Tam so se jima rodili trije otroci: Meri, Ženi in Žove. Zaradi bolehnosti se je z možem in sinom Žovetom vrnila domov, v Ameriki pa sta ostali Meri in Ženi. Doma so se rodili še Ludvik, France, Pavla in Pepca. Meri in Ženi pa sta v Ameriki ustvarili družini.
____________________________________________________________

Johana je bila rojena leta 1890 in je bila stara 72 let, ko se je odpravila z letalom čez lužo. V Ameriki je ostala nekaj mesecev. Slikal sem jo, ko se je vračala, ko je šla ravno od avtobusa, torej še preden je prestopila domači prag. Bila je “zrihtana”, saj sta hčerki lepo poskrbeli zanjo. Kot je povedala, je v Ameriki dobila nova očala, naredili pa so ji tudi zobno protezo.

____________________________________________________________

Mala gasa je bila še makadamska. Zadaj se vidi plot Švelcove grede narejen iz lesenih letev.Od leve na desno:

 • Lojze Gogala,
 • pred njim stoji Milena Zakrajšek (Ivanina vnukinja),
 • Ivana Zakrajšek,
 • Sanda Zakrajšek (Ivanina vnukinja),
 • Mili Vuković in
 • Milena Zgonc Helena Kusič (spremenjeno 10.1.2012)

____________________________________________________________

Kraj: Cerknica
Datum: 1962
Avtor: Dušan Gogala
Zbirka: Mili Vuković
Skenirano: 22. 10. 2011
Oblika: fotografija

9 komentarjev leave one →
 1. 8. 01. 2012 09:43

  Marjetina pisma:
  Jezero 02.05.1927

  Blažičeve Johane punca se bo menda kaj kmalu odpravila v Cleveland. Radi bi ti kaj poslali pa ne vem, če bodo pustili kaj nest al ne. Lojzu smo po Jurjovmu poslali nekaj mesa in pa šnopca, pa meso so ji vse v morje pometali. Šnopc pravi, da je prinesel čez, pa Lojza ni več tam dobil, ker je med tistim časom odšel proč.
  ———
  Kot kaže, so se vsi vrnili domov in se je kasnje ena od hčera prav v tem času odpravila nazaj v Ameriko. V Clevelandu je bil predel, kjer si slišal slovensko govorico, pravzaprav so se med seboj dobro poznali. Iz Jezera je veliko vaščanov poiskalo debelejšo rezino kruha v obljubljeni deželi Ameriki.

  Kadar je kdo odhajal nazaj ali pa če je šel prvič, so domači, ki so imeli koga ”tam čez” radi oddali ”kak odpustek.” Tako sta želeli narediti tudi naši dve za Toneta, ki je bil v tistem času v Clevelandu.

 2. Anonimno permalink
  10. 01. 2012 15:05

  Dušan,na desni strani slike ni Milena Zgonc temveč Helena Kusič.Milena Zakrajšek se sedaj piše Zigmund,Sanda pa Mele.Lep pozdrav Mili Vuković

 3. dusangogala permalink
  10. 01. 2012 15:37

  Hvala za popravek. Res je tako.

Trackbacks

 1. 1956 Cerknica — Andrea Doria « Stare slike
 2. 1955 Cleveland — Lojz na traktorju « Stare slike
 3. 1970 Cerknica — Strniško korenje « Stare slike
 4. 1950 Cerknica — Poroka pri Blažičevih (1) « Stare slike
 5. 1950 Cerknica — Poroka pri Blažičevih (2) « Stare slike
 6. 1950 Cerknica — France in Ludve « Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: