Preskoči na vsebino

1920 Bločice – Hiše sredi vasi

3. 02. 2012
by

Res stara slika. Nekateri na Bločicah so celo mnenja, da je še izpred prve svetovne vojne. To utemeljujejo s slamo kritimi tremi hišami in nikakršnjo potjo pred njimi. Poti in cesto so bolj zares naredili šele po tej moriji. Ugotovili smo  le, da je bila posneta sredi maja.


____________________________________________________________

Kdo bi bil ata pred Štefanovo hišo ne ve nihče, še manj pa kdo so otroci v naročju in pri tramih. Lahko si pa mislimo, da so njegovi in ker ni žene, ta mogoče rojeva novega v eni od hiš v ozadju. Lahko je pa tudi vdovec. Tudi to je zelo verjetno. Takrat je bil namreč skoraj vsak moški na Bločicah poročen dvakrat. Ženske so umirale zelo mlade – večinoma na porodih.

Zanimivo je, da so se fotografu nastavili v tako majhnem številu. Običajno je takemu dogodku prisostvovala vsa vas. Kje so ostali? Ali delajo na polju, so pri maši?

Trami na levi so verjetno pripravljeni za prenovo Miščevega ostrešja, ki kaže, da to potrebuje. Da je bila v tej hiši doma skrbna gospodinja kažejo razkošni nageljni na oknih njihovega cimra.

Prav vsaka hiša je po svoje zanimiva:

  • Štefanova je najbolj moderna. Pokrita je že s strešniki. Zdaj je ni več. Na njenem mestu raste Miščev vinograd.
  • Krajkina hiša je še najbolj ekološka. Že takrat so vedeli, kje se izgublja največ toplote. Sploh ne vem, če se tistim lincam lahko reče okna. Po njih bi lahko sklepali tudi, da so drva v sredini fotografije njihova. Ostala so od zime, ki najbrž ni bila prehuda.
  • Uničava pa ima preko oken cimra kar zajeten tram, ki je služil za sušenje koruze.

Nobena hiša še nima dimnika. To kaže, da še ni bilo zidanih štedilnikov,  da so bile v vseh še črne kuhinje. Iz ognjišč v njih se je kadilo kar na podstrešje. Ta dim je bil po kolinah zelo dobrodošel za dimljenje svinjskih dobrot, ki so visele pod trami. Vse leto pa je dim preprečeval, da se ni naselil mrčes in nepovabljeni glodalci.

Vse hiše imajo levo in desno pri zgornjih oknih  okrogle ali pravokotne line, ki so v podstražke spuščale nekaj svetlobe. Tam so bile običajno lesene skrinje za žito. Našlo pa se je tudi vse polno stvari, ki jih niso pogosto, ali pa sploh niso več rabili. Veljalo je, da čez sedem let vse prav pride, pa so jih tja odložili. Zato so bili kasneje ti skrivnostni, temačni prostori polni prahu in pajčevin, za nas radovedne mulce, prava zakladnica nenavadnih predmetov. Česa vsega se tam ni našlo: odrabljena orodja, pasti za miši, kolesa, železje, cunje, orožje, časopise in knjige. Ni bilo bolj luštnega, kot brskati po tej šari.

____________________________________________________________

Levo Miščeva, desno Štefanova hiša

Slika je prestara, da bi osebe prepoznali. Če bi bil znan točen čas nastanka, bi lahko ugibali, koga je fotograf ohranil na fotografiji.

Krajkina in Uničava hiša

Ta del Bločic se je precej spremenil.

____________________________________________________________

Prispevek je napisal: Janez Zabukovec

Kraj: Bločice
Datum: neznan,  večina Kregarjevih del je nastalo v dvajsetih letih 20. stoletja.
Avtor: Rado Kregar
Zbirka: Etnografski muzej Slovenije,  zbirka Rado Kregar, fotografija št.: f0000261
Skenirano: 9. 6. 2011, Etnografski muzej Slovenije
Oblika: skenirana datoteka

5 komentarjev leave one →
  1. 3. 02. 2012 10:31

    Koliko skrivnosti na eni sliki!

    Všeč mi je

  2. Anonimnež permalink
    3. 02. 2012 14:12

    Trami so zagotovo tesani na roko s “plenkačo” (tesarska sekira).

    Všeč mi je

  3. Anonimnež permalink
    3. 02. 2012 20:36

    Les ki je zložen je na “vaškem placu” tako da ni gotovo da je za eno teh hiš ki so na sliki.
    Na tem prostoru se je tolkel tudi kamen za nasipanje cest ,priprava lesa in drv in ostala opravila za potrebe vaščanov.
    Okrog leta 1930 je bilo na Bločicah 31 hiš od tega so imeli zidan štedilnik : Obadovi, Jeretovi, Mrtinovi, Cikotovi, Barbonovi, Turščavi, Tstarih, Krajnči, Birtini, Štefanovi in Andrejevi tako da je bilo zelo malo dimnikov.

    Še dva podatka:
    iz Bločic je med drugo svetovno vojno umrlo za posledicami vojne 27 oseb na različnih straneh.
    Leta 1938 se je zgodila tudi prva prometna nesreča na območju Cerknice ravno na Bločicah.
    Tovorno vozilo iz Vrhnike je na poti od Bločic proti Bloški polici povozilo kolesarja 14 letnega domačina Kovačič Staneta -Turščevega ,ki je umrl na kraju nesreče.

    Všeč mi je

  4. 11. 02. 2012 16:21

    Hvala za dodatne podatke. Očitno vam je na voljo kar precej, drugače neznanih, podrobnosti o Bločicah. Če ste pripravljeni, jih bomo v kakšnem od prispevkov z veseljem objavili.

    Všeč mi je

  5. Anonimnež permalink
    22. 02. 2012 17:10

    Ker ravno berem knjigo Janeza Kebeta CERKNIŠKO JEZERO IN LJUDJE OB NJEM sem našel še par podatkov, ki jih je zapisal na st.464 in 465.
    Prebivalstvo na Bločicah:
    leta1911– 134 oseb
    leta1921– 194 oseb
    leta1931– 176 oseb

    Če število oseb deliš z 31 hišami ki so bile takrat na Bločicah dobiš 5,67 oseb na hišo.
    Iz povprečja so najbolj izstopali pri Belentačevih saj je družina štela kar 13 oseb (oče,mati in 11 otrok). Pa še par hiš z več kot 10 oseb.

    Všeč mi je

Dodajte komentar