Skip to content

1919 Rakek – Ljudski dom

7. 08. 2012

Še pred zimo leta 1911 je Katoliško izobraževalno društvo zgradilo svoj društveni dom, ki so ga imenovali Ljudski dom . Parcelo za njegovo postavitev je prodala Ivana Mekinda. Dom so slovesno odprli 26. decembra 1911. Odprtja so se udeležili zastopniki društev iz Cerknice, Logatca, Unca in Begunj. Program je bil sestavljen iz nagovora, deklamacij in treh iger.


________________________________________________________

 

  • Po razpadu Avstro- Ogrske so se leta 1918 vojaki naselili v Ljudski dom in v njem naredili veliko škode.
  • Julija 1919 so morali vojaki po ukazu poveljstva dom odstopiti zasebnemu lastniku kinematografa. Tudi ta je za dom slabo skrbel in ko ga je zapustil, so ga člani za silo popravili.
  • Dne 14. novembra 1929 je odbor društva sprejel sklep, da se Ljudski dom z vsem inventarjem daruje cerkvi Sv. Urha. Dne 17. decembra istega leta je odbor prosvetnega društva podpisal listino pri notarju v Cerknici. Tega dne so listino in ključe izročili cerkvenemu ključarju.
  • Dne 15. marca 1946 je Krajevni ljudski odbor Rakek opravil popis imetja Katoliškega izobraževalnega društva in ugotovil, da ima društvo v lasti 100 stolov, ki pa so razneseni po rakovskih hišah, kulise so bile požgane. V knjižnici je bilo tedaj 100 knjig ter dve knjižni omari.
  • V Ljudskem domu je v šolskem letu 1946/47 začasno potekal pouk. 

________________________________________________________

Dekleta so se nastavila fotografu, saj je bila to enkratna priložnost. Lepo so oblečena in pokrita v rutah. Ali so na vaji za igro? Zagotovo pripravljajo zelo zanimivo predstavo. 
Kako zelo so se tedaj razlikovala tudi otroška oblačila. Fantička sta v kratkih hlačah in bosa. Mladi gospodič, pa čeprav verjetno nima več kot 13 let, pa je že v čevljih, dolgih hlačain in celo klobuk si je poveznil na glavo.
V knjigi Dežela ob Cerkniškem jezeru piše, da je bila razglednica odposlana leta 1910, torej leto pred zgraditvijo doma. Nov dom je bil najbrže lep, če pogledamo vse te ornamente in lepo izdelane špalete.
Fotografija izgleda, da ni nalepljena na originalni kartonček. Najbrž so uporabili kar kakšnega starega, že uporabljenega.Fotografijo smo našli v obnovljenem ateljeju grahovskega fotografa Josipe Šega.  Ali iz tega lahko sklepamo, da je avtor fotografije Josip Šega iz Grahovega?

Za podobno razglednico v “Dežela ob Cerkniškem jezeru” je določeno, da je avtor Josip Šega, založnik pa A. Modic z Rakeka.

____________________________________________________________

Viri:

  •  Dežela ob Cerkniškem jezeru, Milan Škrabec, Janez Šumrada, Marjan Slabe, SO Cerknica, 1990

Kraj: Rakek
Datum: glede na tehniko, je fotografija nastala pred prvo svetovno vojno
Avtor: Josip Šega
Zbirka:  Tone Komidar
Skenirano: 17. 4. 2012
Oblika: fotografija nalepljena na karton

Dodajte komentar

%d bloggers like this: