Skip to content

1938 Velike Bloke – Bločanke 1.

11. 06. 2013
tags:

130312505Z dekleti iz Velikih Blok smo se na naši spletni strani že srečali (1930 Velike Bloke – Dekleta). V nasprotju z resnimi dekleti na tisti fotografiji so tu pred nami čedna, mlada, lahko bi rekli koketna dekleta, ki so se za slikanje primerno oblekle, uredile pričeske in se postavile kot kakšne igralke.

Pri izgradnji bloških vojašnic, oficirskega doma in dveh stanovanjskih blokov, ki sta jih za vojsko Kraljevine Jugoslavije gradili beograjsko in dalmatinsko gradbeno podjetje, so delo dobili tudi mnogi domačini. Gradbeniki so zaposlovali tudi dekleta. Vse se je delalo ročno. Dekleta so mešale malto in beton ter ta material nato v škafih po tretnah nosile zidarjem. Ker se je vse zidalo z navadnim zidakom, plošče pa so bile rebraste konstrukcije, je bila poraba malte in betona zelo velika.

Zaposlitev je bila priložnostna, po potrebi in se je dnevno spreminjala. Kakšnega zavarovanja ali drugih ugodnosti in varnosti ni bilo. Moški so zaslužili do 2 din na uro, ženske in dekleta pa manj. Štruca kruha je stala okoli 2 din, tako da zaslužek za tiste čase ni bil slab. Kmečka dekleta so si s tem zaslužkom lahko kupila kakšen priboljšek, blago za obleko, čevlje in nogavice. Celo spodnje perilo, ki se sicer ni nosilo vsak dan, so si lahko privoščile. Večina si ga je izdelala sama.

Pred štantom kozolca zapaženega s senom, so se postavile od leve proti desni:
Malka Hiti – Mazejeva, r. 1922
Francka Korošec – Stebrova, r. 1920
Malči Mazij – Matevževa, r. 1917
Marija Hiti – Mazejeva, r. 1919
Ivanka Drobnič – Gočeva, r. 1921

Malka in Marija Hiti sta bili sestri.

130312505-001Malka in Francka, najmlajši med dekleti sta enako oblečeni. Tudi sicer sta bili neločljivi prijateljici. Pod obleko s cvetličnim vzorcem imata beli bluzi z volančki na rokavih in na ovratniku. Nadeli sta si bela dolga predpasnika. Tudi pričeski sta si podobni.

130312505-002Marija in Ivanka sta oblečeni v obleko potiskano s črtami in plisiranim spodnjim delom. Zgornji del obleke ima velike gumbe, obe imata črn pas. Marija si je okoli vratu zavezala rutko.

Malči je v obleki s križastim vzorcem, ki ima pas iz enakega blaga. Tudi ona ima rutko okrog vratu kot modni dodatek. Ker je bila najstarejša, ima obleko z dolgimi rokavi.

130312505-003Obleke segajo skoraj do gležnjev. Vse so obute v bele kratke nogavičke in temne, verjetno črne salonarje s paščkom in nizko peto.
130312505zSliko hrani družina Venturini iz Velikih Lašč, kamor se je leta 1941 poročila Malči.

Dekleta je verjetno slikal fotograf Lojze Šmuc, Foto Tourist, Ljubljana, Aleksandrova 8.

Slovarček:

  • tretna: dostop na zidarski oder
  • plisirano krilo: nagubano krilo
  • zapažen štant: late kozolca zapolnjene s senom, ki se suši

Kraj: Velike Bloke
Datum: 1938
Avtor: Lojze Šmuc
Zbirka: družina Venturini, Velike Lašče
Skenirano: 12. 3. 2013
Oblika: fotografija

Dodajte komentar

%d bloggers like this: