Skip to content

1947 Velike Bloke – Bločanke 3.

28. 11. 2015
tags:

150109061

Kar nekaj slik deklet iz Velikih Blok smo že srečali na naših starih slikah (1, 2, 3, 4, 5). O njihovem prijateljstvu in veselju, če so se lahko skupaj postavile pred fotografa, ne more biti dvoma. Večina slik izvira iz časa med obema vojnama. Pri Zinki Drobnič pa sem izbrskal tudi eno iz let takoj po koncu 2. svetovne vojne, ki nekako zaključuje to serijo. V teh slikah se kaže razvoj dekliških prazničnih oblačil in frizur v prvi polovici 20. stoletja.

Postavitev za fotografiranje je bila značilna za bloška dekleta in smo jo videli tudi pri predvojnih slikah.

Po koncu 2. svetovne vojne so bila na Blokah dekleta v veliki številčni prednosti pred fanti. Vojna in dogodki takoj po njej je zahtevala hud davek med fanti in možmi. Za dekleta je bila tako nekoč normalna pot k ustvarjanju družin zelo težka in mnoge so ostale tete ali pa so se za možmi odselile v druge kraje.

Na poletni dan so se za slikanje  postavile ob eno os seči, ki so obkrožale vrtove, štiri dekleta iz dolenjega konca Velikih Blok: Marija Modic – Gorupova, Zinka Anzeljc- Joškotova, Angelca Hrbljan – Jeršanova in Marija Anzeljc – Joštova. Oblekle so se v enake poletne obleke- temnejša krila, bele bluze in praznične čevlje. Obleke je iz blaga, ki je bilo takrat na razpolago, naredila kar Zinka, ki je bila mojškra. Za dodatek so si v lase pripele šopke cvetlic, na prsi pa broške ali drobne cvetlice in na zapestja brzetelne. Jeršanova Angelca pa je že takrat imela ročno uro. Tako so bile pripravljene za nastop na kakšni povorki ali za veselico, ki jih takrat ni manjkalo.

150109061-001Usoda je prijateljice razkropila po svetu.

Gorupova Mica – na levi, si je družino ustvarila z oficirjem JLA Pajotom Šešum in še danes živi v Mariboru. Kmalu bo stare 90 let.

O Zinki Anzeljc- Drobnič – na desni, in njenem življenju smo že pisali. 90-letna Zinka in njena prijateljica Mica se pogosto pokličeta po telefonu in obujata spomine na mlade dni.
150109061-002 Jeršanova Angelca – na levi se je poročila v Novo vas s Karlom Hiti – Udinom in je letos umrla pri 95. letih. Še lansko leto sva jo z njeno hčerko Majdo pripravljala, da pove še kakšno zanimivost o tem slikanju. Žal je Angelco in vse nas čas prehitel.

Joštova Mica – na desni je imela fanta Močilnikarja iz Sneberji pri Ljubljani, ki je takoj po vojni emigriral v Argentino in Mici se ni oglašal. Nato je imela zvezo z enim od pripadnikov JLA in iz te zveze se je rodil sin Aleksander. Potem se je končno oglasil tudi Močilnikar iz Argentine in jo zvabil čez ocean. Najprej se je odpravila sama, čez nekaj let je odšel za njo tudi sin Aleksander in se tam pridružil dvema polbratoma, ki sta se v Argentini rodila v tem času. Mica je imela vse življenje hudo domotožje. Med vaščani krožijo zgodbe, da si je dala v daljni Argentini celo zamenjati kri, ker ji njena bloška ni dala miru in jo je stalno vlekla nazaj v domači kraj. Ne vemo ali je še živa, saj je na koncu le ostala v tujem svetu. Joštova hiša v Velikih Blokah pa se počasi seseda sama vase.

Slovarček:

 • seč: ograja iz drevja, ponavadi smrečic
 • mojškra: šivilja
 • brzeteln: zapestnica

Viri:

 • Zinka Drobnič, Velike Bloke
 • Danica Modic, Velike Bloke

Kraj: Velike Bloke
Datum: 1947
Avtor: neznan
Zbirka: Zinka Drobnič
Skenirano: 9. 1. 2015
Oblika: fotografija

2 komentarja leave one →
 1. 28. 11. 2015 08:00

  Lepa bloška dekleta. Tako kot včasih, je tudi sedaj tako. 😃😃

 2. Anonimno permalink
  5. 12. 2015 20:00

  Naj rajs. Na vrjamem d sa tje dkline d,ns še taku mične.

Dodajte komentar

%d