Skip to content

1957 Cerknica – Filmske reklame, Kino (7)

24. 08. 2013

Afriska-kraljica---prva-stranPred kratkim se je izteklo zadnje, šesto nadaljevanje o kinu in filmih – zadnje zato, ker smo menda o tej temi napisali že prav vse. Vendar je eden od sodelavcev Starihslik nekje odkril pet doma zvezanih snopičev filmskih reklam! Nova zgodba!

Filmske reklame so bile enobarvne tiskovine, velikosti približno 23 x 17 cm, torej nekoliko večje od malega šolskega zvezka oziroma papirnega formata A5. Potiskane so bile po obeh straneh, vsebina pa je bila razdeljena na levo in desno polovico, tako da si list lahko prepognil na pol in napravil zgibanko s štirimi stranmi.

Poleg privlačnih fotografij je bila zgibanka polna podatkov: iz katere države je film, kdo igra, za kakšen filmski žanr gre, skupaj s povzetkom filmske zgodbe.

Te filmske prospekte so izdajala podjetja, ki so takrat skrbela za izposojo in razdeljevanje filmov, kot recimo Croatia film, Morava film, Kinema in številna druga. Reklame, ki so izhajale v seriji s skupnim naslovom “Kino spored”, je izdajalo ljubljansko Podjetje za izposojo filmov, ki se je kasneje preimenovalo v Vesna film. Po sedaj dosegljivih podatkih je spored v tej obliki izhajal med leti 1952 in 19611 1957, različne oblike reklam pa so bile seveda že prej in potem.

Reklama je bila na voljo na blagajni kina, ob nakupu vstopnic. Vzel si jo, če si želel, bile so brezplačne. Poleg plakatov, fotografij in napovednikov so bile zelo učinkovito povabilo na filmsko predstavo.

Afriska-kraljica---zadnja-stranReklame so bile natisnjene enobarvno, v odtenkih modre, rjave, zelene in rdeče. Prva in zadnja stran lista sta bili natisnjeni v različnih barvah, tako da je bila notranjost zgibanke v eni, zunanjost pa v drugi barvi.

Na levi strani, to je na 2. strani zgibanke, so ključni podatki o filmu. V angleškem barvnem filmu “Afriška kraljica” sta nastopala zvezdnika Humphrey Bogart in Katharine Hepburn, film je režiral John Huston. Pod sliko glavnega igralca je kratek povzetek vsebine, zgovorni so tudi podpisi pod fotografijami.

Po letu 1948 se je tedanja Jugoslavija močno oprla na Zahod, kar se je poznalo tudi v naboru odkupljenih filmov2. Začeli so predvajati izdelke zahodnoevropske in ameriške kinematografije, vmes so bili tudi filmi iz druge, svetovne produkcije: Mehike, Japonske, Indije, itd. Tu je še nekaj filmov iz zbirke najdenih reklam, ki so jih v Cerknici predvajali v petdesetih letih.

1 Popravek 24. 1. 2023. Zbiratelj filmskega gradiva g. Dušan Feguš je povedal, da je Kino spored izhajal do leta 1961, izšlo je 398 številk.
2 O tem piše tudi zgodovinar Aleš Gabrič, glej Viri.

Viri:

 • COBIB.SI – Vzajemna bibliografsko-kataložna baza podatkov
 • Aleš Gabrič: Sprememba kulturnopolitične usmeritve po informbirojevskem sporu. Prispevki za novejšo zgodovino, Ljubljana, XXXVIII – 1998

Kraj: Cerknica
Datum: 1957 (izbran glede na čas izhajanja Kino sporedov).
Avtor: neznan
Zbirka: Aleksander Zgonc
Skenirano: 16. 8. 2013
Oblika: dokumenti

3 komentarji leave one →
 1. bredasikkens permalink
  24. 08. 2013 19:26

  To pa je res nostalgija. Nekaj reklam sem prepoznala, saj jih je zbirala sestra.Tudi nekaj filmov sem videla. Glede na to, da sem bila otrok, bi morala videti Alice v cudezni dezeli, vendar ga nisem. Iz Cigana barona so se potem pri nas semili. Spomnim se, da je stara mama pela: Jaz sem cigan baron…V Italiji so izhajali tudi stripi z vsebino filma. Ti niso bili risani, ampak so bile slike iz filmov. Jaz sem imela tak strip od filma Herkules. Starejso sestro sem drazila s tem stripom, saj bi ga ona imela zelo rada. Ne spomnim se, kaksno uslugo mi je morala narediti, da sem ji dala ta strip. Ceprav so bili podnapisi v Italjanscini, samo da so bile slikce od Herkulesa. Ce se ne motim, ga je igral Steve Reves.

  • bojans permalink
   25. 08. 2013 10:19

   Stripi s fotografijami so se imenovali Fotoromanzi, sem imel tudi jaz enega.

 2. 25. 08. 2013 01:25

  Tudi jaz sem nekaj reklam prepoznal. Ampak lahko sem vzel samo eno reklamo in tako nisem mogel dobiti še kakšne dodatne za zamenjavo.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: