Skip to content

1937 Borovo – Pred poletom

6. 02. 2014
tags:

140115341Ta posnetek je napravil neznani fotograf z očetovim fotoaparatom leta 1937. Fotografija je nastala v Borovu. Zaradi sončnega vremena nosi Lojze Gogala, moj oče, sončna očala.

V tovarni čevljev Bata v Borovu je oče leta 1937 opravil specialni trgovski tečaj. Med trajanjem tečaja je prihajal vsak mesec domov na Gorenjsko, kjer je še živela njegova mati. Domov in nazaj se je vozil z vlakom.

Tovarna čevljev Bata Borovo je imela svoje letalo, ki je prikazano na fotografiji. Ko se je oče tega dne odpravljal na Gorenjsko, mu je bilo ponujeno, da lahko od Borova do Zagreba leti z letalom.

140115341-001Fotografija prikazuje očeta pred letalom, v katerega naj bi se vkrcal. Vendar se je oče pred poletom premisli in odšel domov z vlakom. Imel je srečo. Letalo je kmalu po vzletu strmoglavilo. Nobeden od potnikov v letalu padca ni preživel.

Po opravljenem tečaju je Lojze Gogala prevzel trgovino Bata v Marenbergu, ki se zdaj imenujej Radlje, kjer je bil do leta 1939.

Oče je imel v življenju večkrat srečo. Veliko srečo je imel v bojih na hribu Škabrijel pri Gorici med prvo svetovno vojno, kjer je preživel le vsak petnajsti soldat. Po prvi svetovni vojni se je živ vrnil iz italijanskega ujetništva. Srečo je imel, da se je vrnil iz internacije v koncentracijskem taborišču Dachau, pa tudi na usodno letalo se ni vkrcal.

Kraj: Borovo
Datum: 1937
Avtor: neznan
Zbirka: Dušan Gogala
Skenirano: 15. 1. 2014
Oblika: fotografija

Dodajte komentar

%d bloggers like this: