Skip to content

1947 Cleveland – Marijina osmrtnica

1. 06. 2014

140514947-001Za vso skrb, ljubezen milo ,

Bog Vam večno daj plačilo,

duša pa naj raj uživa,

da enkrat skupaj vstanemo,

se v nebesih snidemo.

Marija Palčič, rojena Avsec, je po bolezni umrla daleč, daleč od rodnega doma. V Clevelandu, kjer je živela, je zapustila brata Antona. Drugi brat Frank pa je bil takrat v Pennsylvaniji. Na domu pa sta za svojo sestro žalovali tudi obe sestri, Frančiška Avsec in Rose (Ivanka) Gerbec. Sestri se od Marije nista mogli posloviti, zato sta se morali zadovoljiti le z osmrtnico, objavljeno v enem od številnih slovenskih časopisov, ki so izhajali na ameriških tleh v našem, domačem jeziku.

Marija je bila rojena v Pudobu 8. avgusta leta 1884. S trebuhom za kruhom se je v daljno Ameriko odpravila leta 1909.

Njen pogreb je potekal iz Grdinovega pogrebnega zavoda v cerkev sv. Vida. K zemeljskemu počitku so jo položili na pokopališču Kalvarija. Do tu so podatki navedeni tako, da človek niti ne pomisli, da se je to dogajalo na ameriških tleh. Vsa imena zvenijo slovensko, tudi krajevna. Ko pa nadalje v osmrtnici navajajo mnogoštevilne zahvale, pa nam te dajo kaj kmalu zagotovilo, da se je pogrebna slovesnost odvijala na ameriških tleh. Kraji, od koder vse so prišli pogrebci, so povsem ameriški: Gowanda, Brooklyn, Chisholrn … Tudi naslavljanje z gospod in gospa ni navedeno po slovensko, torej so navedbe Mr. in Mrs.

Priimke so izseljenci obdržali povsem slovenske. Še danes so skoraj vsi navedeni priimki še vedno prisotni v našem okolju. Kot na primer Palič, Oblak, Baraga, Mihelčič, Marinko, Turk, Hribar, Korošec, Gornik, Ziherl, Perušek, Primc … Torej so povečini ohranili slovenski zapis priimkov, izpustili so le strešice. Lastna imena pa so po večini zapisana v ameriški obliki kot Mary, Anthony, John, Joseph, Rose, Anne … Zanimiv mi je tudi zapis Ms. Mary Malovic “and daughters” in ne po slovensko “s hčerami”.

140514947Osmrtnico za svojo mamo so objavili njeni trije žalujoči otroci: hči Mary Palčič ter sinova Anton in Ernest Palčič.

Viri:

 • Janez Šumrada
 • izrezek iz enega od slovenskih izseljeniških časopisov na ameriških tleh

Kraj: Cleveland, Ohio
Datum: 10. 7. 1947
Avtor: neznan
Zbirka: Janez Šumrada
Skenirano: 14. 5. 2014
Oblika: časopisni izrezek

One Comment leave one →
 1. 4. 06. 2015 11:00

  Hello,

  I know the granddaugher of Marija Palcic personally. She still lives in the Cleveland area. I do not speak or write Slovenian, but I sent her and her cousin Daniel Palcic a copy of the image. Daniel and I have been working for 17 years to document all of the Palcic immigrants who left Slovenia and Croatia and settled in the US, Canada, and Ireland, as well as collecting all information that we can about Palcic families around the world.

  I have written to info@cerknica.org and hope that someone replies to my letter.

  Cordially,

  Chris Sepic (great-grandson of Anton Palcic (1879-1949) born in Vrhnika pri Lozu

Dodajte komentar

Discover more from Stare slike

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading

%d bloggers like this: