Skip to content

1941 Ljubljana – Birma

8. 06. 2014

140130650Milka Bečaj, poročena Demšar iz Dolenje vasi, sedaj z Rakeka je prejela zakrament svete birme prvo vojno leto. Njena botra je bila Lenčka Marolt z Bloške Police, sestrična Milkine mame.

Binkoštna nedelja pomeni sklep petdesetdnevnega praznovanja Kristusovega vstajenja. Beseda binkošti ali praznik Svetega Duha izvira iz grške besede pentekoste – petdeseti, v tem primeru petdeseti dan. Toliko dni po vstajenju je Jezus posla Svetega Duha nad svoje apostole, ki naj bi se, po Lukovem poročilu, z ognjem spustil nanje. Dal jim je dar govora v različnih jezikih. Carigrajski koncil (leta 381) je kot podobo Svetega Duha priznal goloba.Včasih je bila birma na binkoštno nedeljo, če se je le dalo. Je eden od krščanskih zakramentov. Slovensko ime izvira iz besede konfirmacija in pomeni potrditev. V Rimskokatoliški cerkvi je to potrditev v veri, ki v birmancu dopolni in utrdi milosti, ki jih je prejel pri krstu. Zakrament birme sovpada z duhovno zrelostjo in se pogosto podeljuje ob koncu osnovne šole. Zaželeno je, da bi bil boter isti kot pri krstu. Birmo podeljuje škof. Birmanec prejme Božjo milost in darove Svetega Duha: dar modrosti, dar umnosti, dar svéta, dar moči, dar vednosti, dar pobožnosti in dar strahu Božjega. Pa še kaj v materialu od svojega botra. Včasih je bila to nova obleka in ura, dandanes pa računalniki, tablice, motorji … Boter naj bi pozneje v življenju prevzel vlogo duhovnega vodnika birmanca. Ta trajna naloga botrov pa se v praksi precej zanemarja.
140130650-001Lenčka je služila pri Žurmu. Bila je natakarica. Milko je šla iskat s konji in kočijo in jo odpeljala na Rakek na postajo. Milka se je takrat prvič peljala z vlakom v Ljubljano. Bilo je slovesno, kot se za tak dan spodobi in zato sta imeli vozovnici za prvi razred.
140130650-002Lepa punčka z lepimi kodri in cvetjem v laseh se je slikala po birmi pri fotografu Jošku Šmucu v Ljubljani. Za darilo je dobila uro, obleko, torbico in nekaj denarja ter velik paket slaščic. Slovesno kosilo je bilo pri Žumrovem sinu, ki je bil zdravnik v Ljubljani. Tudi prespali sta tam.

Viri:

Kraj: Ljubljana
Datum: 1941
Avtor: Joško Šmuc
Zbirka: Milka Demšar
Skenirano: 29. 1. 2014
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: