Skip to content

1932 Selšček – Vaško korito

9. 01. 2015
tags:

141204739Na fotografiji je staro vaško korito v Selščku, danes na tem mestu stoji Gasparijev spomenik. V ozadju je pogled na “Mivčo” domačijo.

Korito je stalo v središču vasi, kjer so bili tudi vsi največji “grunti”, ki so imeli največ živine. Tako je bilo tudi po drugih vaseh, saj je bilo pomembno, da je bilo korito za večino živali, ki so se tam napajale dovolj blizu, da ni bilo treba prehoditi pol vasi. Živino so gnali k napajanju dvakrat na dan, zjutraj in zvečer. Na tej fotografiji se pri koritu napajata dva vola, čigava sta ne vemo, prav tako ne prepoznamo fantičev na sliki. Vole so imeli pri Primoževih, Markotovih in Špolarjevih. Pri Brinarjevih in Mivčih so imeli konje.

Pri koritu so se na svoji poti pogosto vstavljali tudi “furmani” in napojili svoje konje.

V ozadju fotografije je Mivča domačija (Švigelj). Na levi strani je njihova hiša, desno pa stavba, kjer so imeli spodaj v enem delu svinjski hlev, v drugem delu pa je imel delavnico Mivč Ivan (Ivan Švigelj), ki je bil izučen kolar (delal je lesena kolesa za vozove). Zgoraj je bilo stanovanje. Na strehi je iz strešnikov narejena letnica 1930; takrat je bil objekt zgrajen. Hišo in delavnico se danes z lahkoto prepozna, saj sta še vedno povsem ohranjeni in obnovljeni.

141204739-001Na tej sliki je vodotočni steber pri vaškem vodovodu, radovednega fantiča ne prepoznamo. Betonski steber v vogalu je preprečeval, da bi “furmani” s svojimi vozovi poškodovali vogal korita.

Vaščani so imeli vodo speljano po vodovodu do te pipe. Prvi vodovod so napeljali že leta 1884 in je bil najstarejši v občini Cerknica. Narejen je bil iz borovih brun. Leta 1892 je bil dograjen vodovod iz litoželeznih cevi. Sprva je neizkoriščena voda iz pipe, ki ni imela ventila, tekla kar po dvoriščih, kasneje so naredili kanal med Brinarejevo in Markotovo hišo, po katerem je voda odtekala.

Prvotno so nekateri posestniki napeljali vodo v svoje hiše na lastno pest in nestrokovno. Poraba vode je bila zelo potratna; cevi so puščale, ali pa pipe niso imele ventilov in je voda kar tekla, saj se je ni dalo zapreti. Od leta 1909 dalje je začelo porabo vode nadzorovati okrajno glavarstvo.

Živino so še dolgo napajali pri koritu, vse do leta 1978, ko so ga podrli in zgradili avtobusno postajo.

141204739-002Živino so vsak dan gnali do korita, kjer se je napojila. Tudi potem, ko so že imeli vodo v “štalah”, tudi samo zato, da se je živina sprehodila.

Jaz se korita več ne spominjam, podrli so ga 1978 leta, ko so na tem mestu postavili avtobusno postajo. Leta 2013 pa so na tem mestu vaščani uredili park in postavili Gasparijev spomenik.

Slovarček:

 • grunt: nekdaj posestvo, ki obsega približno 15-20 ha
 • štala: hlev
 • furman: kdor vozi, prevaža s konjsko vprego;

Viri:

Kraj: Selšček
Datum: 1932
Avtor: Peter Naglič
Zbirka: Roman Švigelj
Skenirano: 4. 12. 2014
Oblika: fotografija

4 komentarji leave one →
 1. 22. 01. 2015 20:05

  Nikjer v članku ne zasledim izraza štirna. Se v Selščku temu ni reklo tako?

  • 23. 01. 2015 08:12

   V Cerknici, Begunjah, Selščku se reče koritu, na Blokah pa istemu rečejo štirna.

 2. Anajedrt permalink
  23. 01. 2015 09:18

  Korito in štirna ni isto. Štirna je zbiralnik vode deževnice,vanjo so napeljane cevi iz strešnih žlebov, zbetonirana in na vrhu zaradi varnosti dobro pokrita. Iz štirne je napeljana voda lahko v kuhinjo, štalo in seveda v korito za napajanje živine

Trackbacks

 1. 1932 Selšček – Rože | Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: