Skip to content

1955 Velike Bloke – Poročna fotografija

6. 03. 2015

Poročna slika mame Francke in ata JožetaNa sliki sta moja starša, Frančiška Anzeljc por. Jakopin in Jože Jakopin. Ata se je priženil s Studenega v Velike Bloke, k Pajkovim, kjer sta živeli Francka in njena mama Marija. Poročila sta se oktobra 1955.

Tudi pri nas je v spalnici visela nad posteljo poročna slika od mame in ata. Spomnim se, da sem mami vedno govorila: “O, kako si imela lepo – pravo poročno obleko!” Pa je rekla:” Ne, to obleko so kar narisali, jaz sem se poročila v kostimčku.” Nič mi ni bilo jasno – kako narisali? No, tudi atovo obleko so narisali. Ker njegove se pa še spomnim, saj jo je nosil za posebne priložnosti še mnogo let po tem. Bila je črne barve in suknjič je imel dvojno zapenjanje. Hlače so imele v pasu gube in so bile zelo široke. Mami so narisali tudi šopek, šlajer in celo verižico.

Ata mi je razložil: “Včasih so hodili po vaseh fotografi, ki niso samo fotografirali, ampak so slike tudi povečevali in “popravljali” – to pomeni risali. Dali so jim majhno slikico in ko so prišli naslednjič mimo, so prinesli nazaj povečano in popravljeno. Še sreča, da obrazov niso spreminjali in da se jih prepozna. Ker mi je znanka povedala, da so njenemu očetu kar brke izbrisali in je bil čisto drug človek.

No, tudi ta je tako nastala, potem je šla nad posteljo. Ne vem, če vsak dan, ampak v soboto in nedeljo pa zagotovo, ko se je spalnica bolj temeljito pospravila, se je čez posteljo pogrnila koperda (pregrinjalo). Na sredo se je postavilo veliko porcelanasto punčko, ki se jih je švercalo iz Trsta. Takrat je slika še posebno prišla do izraza.

Kraj: Velike Bloke
Datum: oktober 1955
Avtor: neznan
Zbirka: Jože Jakopin
Skenirano: 13. 9. 2009 (fotografiranje)
Oblika: montaža v okvirju

One Comment leave one →
  1. 28. 03. 2015 22:54

    Lepo si napisala, Breda! Porcelanastih punčk se pa še jaz bežno spomnim!

Dodajte komentar

Discover more from Stare slike

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading

%d bloggers like this: